Pasning og pleje af stikkelsbær

Stikkelsbær er en af de tidligst blomstrende frugtbuske, og bærrene vokser hurtigt. Allerede i juni kan de første bær plukkes og bruges til grød eller fryses ned til senere brug. Stikkelsbærbusken er ret hårdfør, men ønsker du et godt udbytte, kræver den læ samt en god, muldrig og ikke for tør jord. Den kan tåle en del skygge, men yder bedst i fuld sol.

Gødning af stikkelsbær
Stikkelbærbusken gødes i foråret med halvomsat kompost. Det er vigtigt, at den ikke gødes for meget, da det kan betyde, at den angribes af stikkelbærdræber (meldug). Komposten er med til at holde på fugten i jorden, så planterne ikke mangler vand, hvilket er vigtigt, da stikkelsbærbuskens rødder ligger ret øverligt.

Lav en skøn dessert af stikkelsbær - få opskriften på stikkelsbærfool her.

Gode stikkelsbærsorter
Du kan plante stikkelsbær fra sidst på efteråret til det tidlige forår. Nedenstående stikkelsbærsorter er resistente eller ikke ret modtagelige over for stikkelsbærdræber (brun belægning på bærrene):'Achilles' - modner sent med store røde spisebær eller gode grønne madbær. Overhængende vækst og meget frugtbar. 'Invicta' - middeltidlig modning med middelstore grønne spisebær. Busken har en kraftig opret vækst og er meget frugtbar. 'Hinnimäki gul' og 'Hinnomäki rød' - middeltidlig modning med små dunede bær. Opret vækst. 'Rolanda' - middelstore røde bær der modner lidt sent på sæsonen. Væksten er middel.

Vækst og beskæring
Buskenes vækst afhænger meget af sorten, idet nogle sorter er ret stive, mens andre er stærkt overhængende. Dette har indflydelse på beskæringen, idet du på de oprette sorter især skal tynde ud i midten af busken, mens du på de overhængende sorter først og fremmest må afskære de grene, som ellers vil ligge hen ad jorden. Beskæringen består blot i at udtynde kraftigt, idet ca. en tredjedel af grenene fjernes helt nede ved jorden. Stikkelsbær formeres på samme måde som ribs.

Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær  

Ribs
Ribs fås både i hvidgule og røde farver og smager forskelligt.

 

Solbær
En vitaminbombe med det højeste indhold af C-vitamin.

 

Hindbær
Der skelnes mellem to slags hindbær: sommer- og efterårsbær.