Bæredygtig kompostbunke og kompostaktivator

Der er masser af fordele ved en kompostbunke. Du kan fx nemt komme af med dit køkken- og haveaffald, og jorden rundt omkring i haven bliver mere næringsrig, når du spæder den til med jord fra komposten.

Læs også: En kompostbunke er ikke bare kompost

En kompostbunke er et meget vigtigt bæredygtigt tiltag, som du nemt kan overføre til din have. Det støtter nemlig op om tankegangen med at være selvforsynende, da udnyttelsen af køkken- og haveaffald nedtoner alt unødvendigt indkøb af fx jord og gødning.
 
Derudover understøtter en kompostbunke naturens gang og er derfor et meget naturligt element i din have. Det er et billede på den naturlige cyklus, der sker, fra de fleste planter og afgrøder vokser i egen køkkenhave, til de lander på spisebordet, til de bliver til kompost, og til de bruges som jord og gødning i haven. 
 
 

En varm kompostbunke

En kompostbunke skal helst være godt varm for at kunne fungere optimalt. For det er på den måde, at omsætningen fra køkken- og haveaffald til kompost foregår hurtigst. Og jo varmere der er i kompostbunken, jo sværere har skadekim og ukrudtsfrø ved at overleve.
 
I min have har jeg en stor kompostbunke på ca. 3 x 3 meter. Den er åben og lavet af grene flettet mellem kæppe, der er banket i jorden. Min kompostbunke får løbende grønt køkkenaffald, haveaffald og møg fra heste og høns.
 
 
I år har jeg længe gået og ventet på det magiske temperaturskift, for med en temperatur i komposten på kun omkring 25° var jeg ærlig talt blevet lidt pessimistisk. Kompostbunken ville simpelthen ikke blive varmere.
 
Jeg stak den om ad flere omgange, men temperaturen steg kun sporadisk. Den nærmede sig de 30°, men det var langt fra nok til at slå kim og frø ihjel. Der var massevis, og der var også enorme mængder brandorm i komposten, så den virkede fint, men temperaturen skulle stadig op. Derfor måtte jeg gøre noget, så jeg skabte en activator.
 
 

Græsafklip som kompostbunkeaktivator

Efter at have slået græsset et par gange og efterfølgende hældt det på komposten, gik det kun sporadisk fremad med temperaturen. Men efter at have slået større dele af grundens græs, herunder en del af naturplænen, begyndte der pludselig at ske ting og sager. Græsafklippet virkede simpelthen som en kompostaktivator, der satte gang i den store kompostbunke.
 
Kompostbunken er omkring tre kubikmeter lige for tiden, men vil øges i volumen hen over sommeren. Sidste efterår kørte jeg omkring seks kubikmeter velomsat kompost ud i bedene og i køkkenhaven, og det er bestemt mit mål igen denne sæson. For vi er økologiske, og haven er fuldstændig giftfri og skal derfor gødes naturligt.
 
 
Sidste år rundede temperaturen i komposten 56°, hvilket er rekorden i de tre år, vi har haft kompostbunken. Men efter at jeg har lavet den naturlige kompostaktivator, er temperaturen steget voldsomt. Mit jordtermometer kunne slet ikke følge med og gik i udu ved 60°. Derfor måtte jeg ind at hente mit bolsjetermometer. Temperaturen endte ved 68°, så der er dermed slået ny rekord.
 
Jeg holder hen over sommeren min kompostbunke i gang ved at hælde ukrudt, flis, grene, møg, køkkenaffald og meget andet på den. Og efter nogle år kvitterer den med den mest næringsrige og muldede jord, man kan forestille sig.