Sådan passer du på dine havemøbler over vinteren

Det er snart ved at være tid til at tage havemøblerne ind, men hvornår er det nu lige, det er bedst at tage dem ind? Og skal de overhovedet ind? Og hvad gør man, hvis havemøblerne efterhånden har fået et lidt slidt udseende?

Spørgsmålene er mange, men nu er der heldigvis svar. Anders Marshall, adm. direktør hos Mandalay, svarer på de mest almindelige og grundlæggende spørgsmål, når det kommer til vedligeholdelse og vinteropbevaring af havemøbler. Dem kan du læse lige her:  

Se også: Sådan passer du på dine planter i vinterhalvåret

Hvor opbevarer man bedst sine havemøbler over vinteren?

Mange havemøbler kan overvintre under åben himmel. Dog har de bedst af at blive opbevaret i et køligt rum såsom et udhus, en garage, på loftet, i kælderen eller hvis du har en overdækket altan eller terrassen.

Hvis du bruger udendørs opbevaring til dine havemøbler, anbefaler vi, at du skåner møblerne med møbelovertræk, der er lavet til formålet.  Vær blot opmærksom på, at havemøbler skal kunne ”ånde” under opbevaring, når møblerne er i træ. Hvis overtrækket er for tæt, kan der opstå fugtskjolder som følge af kondensvand. Det er derfor en god ide at skabe afstand mellem overtrækket og bordpladen.

Hvornår bør man rykke havemøblerne ind fra haven?

Det vigtigste er at holde øje med vind og vejr. Så snart der begynder at komme meget nedbør og vinden begynder at ruske ekstra meget i træerne, er det et optimalt tidspunkt at trække sine havemøbler ind i læ, om det så er inde eller ude under overdække. Der er en gammel tommelfingerregel, der siger, at når du sætter uret en time tilbage, skal havemøblerne ind. Men mange havemøbler kan sagtens anvendes ved de kølige efterårsaftener og dermed forlænge udemiljøet med nogle måneder.

Læs også: 5 tips til miljøvenlig rengøring

Hvilken slags vedligeholdelse kræver havemøbler vinteren over? 

Vekslende luftfugtighed kan med tiden få træet til at rejse sig og give ru overflader. De små vindridser er revner mellem årerne, som kommer og går afhængig af luftfugtigheden. Det kan du nemt glatte ud med fint sandpapir, inden det er tid til at gøre dem forårsklar. 

Hvilken slags vedligeholdelse kræver havemøbler inden de tages frem til foråret?

Når en ny havesæson står for døren, er det tid til at få havemøblerne ud af vinterhi og gjort klar. Som regel gør en grundig rengøring af havemøblerne underværker. Men især teak møbler kan være modtagelige over for støv, jord og generelle pletter. Ønsker du at bevare dine teaktræsmøblers gyldne farve og samtidig beskytte dem mod snavs og alger, så giv dem enten teaktræsolie eller sæbebehandling, inden du tager dem i brug.

Til almindelig rengøring af teak havemøbler kan du benytte en fugtig klud opvredet i en mild sulfo-opblanding og tørre møblerne over. Fedtpletter, skjolder og alger kan fjernes med enten en fast brun sæbe opløst i varmt vand, skurepulver eller trærens.

Efter en hel eller flere sæsoner under åben himmel kan en grundig rengøring af teak havemøblerne være tiltrængt. Hvis møblerne er oliebehandlede eller meget medtagne, opnår du det bedste resultat, hvis du starter din vedligeholdelse af teak havemøbler med at rense den gamle olie af. Herefter kan du bruge en trærens eller en fast brun sæbe.

Hvis dine havemøbler ikke er af teak, kan du læse mere om vedligeholdelse af havemøbler her: Havemøbler - sådan vedligeholder du dem!