Pasning og pleje af hortensia

Blomsterstande så store som en hel håndfuld rosenknopper, saftigt løv og en farveskala, der spænder fra pink, rosa, violet, lilla, blå og videre over i creme, hvid og lime.

Hortensia er et af havens mest farverige indslag. En lidt trist, kølig og skyggefuld krog forvandles hurtigt til den rene idyl med en krukkefuld hortensia. Sæt den evt. sammen med en kugleformet buksbom og flotte hostaer, også i krukker.

Hortensia i krukker

Hortensia i krukker er ikke alene et smukt syn, men også nyttigt for planten, hvis alternativet er en udsat vokseplads med meget sol, blæst eller frost.

Stil krukkerne med hortensia et sted, hvor der er halvskygge om sommeren, og vand jorden regelmæssigt. Om vinteren kan du rykke krukkerne ind langs husmuren, hvor der er varmere end på terrassen, og dække dem godt til, da krukkeplanter er mere udsatte end planter i haven.

Guide: Skift farven på dine hortensia.

Er du bange for, at frosten alligevel skal få has på dine hortensiaer, så stil krukkerne et frostfrit, men køligt sted, fx i et udhus. Hortensia købt som potteplant er generelt ikke ret hårdføre og kan visne en del ned om vinteren. Sker det, kommer der ikke blomster på din hortensia den følgende sommer.

Sådan planter du hortensia ud

Vil du plante dine hortensiaer ud i haven, er det bedst at gøre det i efteråret, men er du omhyggelig med vanding, kan du også sagtens gøre det i foråret.

Hortensia trives bedst i halvskygge og læ, hvor den ikke så let tørrer ud eller får skader af solen og blæst på blomster og blade. Plant din hortensia i porøs og humusrig jord, der er blandet med spagnum (surbundsspagnum til de blå farver og neutral til de hvide og rødlige) eller løvkompost, og sørg for at holde jorden fugtig.

Dæk din hortensia godt til om vinteren med granris, hvis du bor på et udsat sted. Du skal ikke fjerne de visne blomsterstande, da de beskytter planten mod kulden. Opdager du grene, der er skadede eller ligefrem døde af frost til foråret, skal du skære dem tilbage lige over et par friske knopper.

Beskær hortensia

Ældre grene kan du skære bort tæt ved jordoverfladen for at forynge planten, hvis du synes, det er nødvendigt. Beskær lige efter blomstringen, da næste års blomsterknopper dannes året før.

Bestem selv farven på din hortensia

Hortensiaens farver varierer med jordens surhedsgrad eller PH-værdi, og det gælder især for Hydrangea macrophylla-sorterne, som er de mest almindelige sorter. Dette gælder dog ikke for de hvide hortensia-sorter.

Blå hortensia

Ved lavt PH frigøres aluminium i jorden, og det gør blomsten mere blå. Ønsker du dig en kraftig blå hortensia, kan du strø 1 g aluminiumssulfat ud pr. kvadratmeter om efteråret og om foråret og vande godt bagefter. Du kan også vande flere gange med en opløsning af 2½ promille aluminiumssulfat. I øvrigt kan de eftertragtede blå sorter være flere år om at blive rigtig blå, hvis de er ny- eller omplantede, så du skal være opmærksom på ikke at overdosere en eventuel aluminiumsulfatbehandling.

Rosa , rød og hvid hortensia

På svag sur jord, neutral jord eller svag basisk jord bliver blomsterne rosa, røde eller hvide.

Rene farver hortensia

De reneste farver optræder ved en PH-værdi på 4,5 til 5,5.

Violet og rosa hortensia

Fra PH 5,5 og op til neutralpunktet 7 skifter farveskalaen fra blåviolet over violet-rosa til rene rosa farver.