Guide: De bedste vine til chokolade

Vi elsker chokolade, og vi elsker vin! Så hvorfor ikke kombinere de to ting? Umiddelbart er vi jo nok tilbøjelige til at drikke kaffe til vores chokolade eller søde dessert. Men du kan sagtens prøve noget nyt, og kombinere lækker chokolade med både hvid- og rødvin!

Tirsdag, 30. oktober 2018 - 12:46 - af Bianca Anthony Sørensen. Foto: Betina Hastoft.

Ofte er en ægte chokoladeelsker også begejstret for vin, og det er der god grund til. Vin og chokolade deler nemlig en række egenskaber – fx indeholder de begge tanniner, der er med til at give den mørke chokolade sin bitterhed og vinen sin lidt syrlige fylde. Desuden er de produceret med nogle af de samme gærkulturer, foruden begge dele selvfølgelig giver en masse livsglæde!

Så du kan sagtens springe ud i at sammensætte chokolade med rød-, hvid og dessertvin. Det gælder selvfølgelig om at prøve sig frem, for at finde det man allerbedst kan lide, men vi har samlet et par gode fifs, for hvem ville ikke elske en tapasanretning udelukkende med chokolade?

Vin til chokolade Jette Ladegaard & Jakob Helbig

Så næste gang du har lyst til et stykke knasende chokolade, men også et dejligt glas vin, kan du uden problemer nyde begge dele på samme tid! D

Læs her: Sådan tempererer du chokolade

Se vores tips til hvilken vin, der matcher din chokolade
 

Mørk chokolade

Chokolade med over 35% kakaoindhold er ofte ikke søde, nærmere bitre jo mere kakao der er i, og derfor bør du vælge en frugtig vin, idet en lidt for tør vin vil kæmpe med chokoladens bitterhed. Du kan fx vælge rødvin som californisk Zinfandel, Cabernet Sauvignon eller en hvid Riesling, da de alle er frugtige, lidt sødlige og har tyngde nok til den høje kakaoandel.

Mælkechokolade

Mælkechokolade indeholder oftest mindre kakao og mere fløde, så der skal noget lidt mere skarpt til at balancere den lidt federe smag. Riesling passer rigtig fint til, idet den ikke bliver alt for tør eller sur, men også rødvin af sen høst som fx Pinot Noir eller Syrah samarbejder godt med mælkechokolade. Et helt andet forslag kan være en boblende Lambrusco, den letteste udgave af italiensk rødvin, der i den grad har fortjent sit comeback.

Se her: Byg din egen vinreol 

Hvid chokolade

Det er jo egentlig ikke rigtig chokolade, men man kan jo stadig ikke helt leve uden … Desuden er det den chokolade, der passer allerbedst til enten tør rødvin eller hvidvin. Hvis man har en meget sød tand, kan man prøve noget nyt og servere kold isvin, der også er naturligt sød. Hvidvin som Chardonnay eller af Muscatfamilien (både sød, tør eller mousserende som fx d’Asti) fungerer virkelig godt sammen med hvid chokolade. Hvis du er mere vovet, kan en rød Pinot Noir i glasset også give en god oplevelse, selvom man måske ikke lige tror det.

TIP: Serverer du lækre, chokoladedyppede jordbær, kan du erstatte den sædvanlige makker – champagnen – med en mousserende rødvin som Lambrusco eller en boblende rosé!

Læs mere om:

Læs også: