Klassisk vaniljeparfait

En grundopskrift som kan bruges til mange varianter af is eller som tilbehør i en dessert

Fredag d. 8. august 2008 - af Mette Jantzen, Styling: Pia Buusmann, Foto: Jes Buusmann

Vaniljeparfait er den mest klassiske af alle slags is. Parfait er kendetegnet ved, at massen ikke varmes op, og at fløden piskes til flødeskum, hvilket gør parfait naturligt luftig. Det er derfor den ideelle måde at lave is på, hvis man ikke har en ismaskine.

Grundopskrift på vaniljeparfait

Ca. 1½ L

Det skal du bruge
6 pasteuriserede æggeblommer
6 spsk. sukker
Korn af 1 vaniljestang
7 dl piskefløde
Evt. citronmelisse til pynt

Du kan fx bruge din hjemmelavede vaniljeparfait som basis for en en sommerfrisk appensinparfait på en lækker mazarinbund

Sådan gør du
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Pisk fløden stiv, og vend æggemassen i. Kom ismassen i en fryseegnet beholder, og frys blandingen.

Parfait skal tages op 10 minutter før servering, så den er blød og lækker at sætte tænderne i.

Server for eksempel parfait med kold tropisk frugtsuppe. Pynt gerne med citronmelisse.

Vaniljeparfait kan varieres i det udendelige, så du får lige præcis din is yndlingsis. Prøv fx at tilsætte hakkes chokolade eller friske bær i din parfait, inden du fryser den.

Lav parfait med eller uden ismaskine

Vaniljeparfait med ismaskine: Fyld fryseskålen 2/3 med vaniljeparfait. Tænd ismaskinen, og lad vingen køre rundt i ismassen, til den begynder at stivne. Når din vaniljeparfait har fået konsistens som softice, kan den spises eller fryses ned.

Vaniljeparfait uden ismaskine: Kom din vaniljeparfait i en fryseegnet beholder. Kom den i fryseren, og rør i blandingen flere gange under indfrysningen.

Kender du forskellen på is og parfait? Her har du opskriften på en klassisk vaniljeis