Kager

Rugbrødslagkage med blåbær og chokoladespåner

Rugbrødslagkage er en ægte kageklassiker. Her har vi givet den et lille tvist med blåbær for at tilføje den originale version en portion frisk frugt.
af Camilla Lawes 23.01.2020 Foto: John Bendtsen.
Rugbrødslagkage med blåbærfyld og chokoladespåner
10 personer

Bunde:

  • 150 g rugbrød (mørkt rugbrød)
  • 1 tsk. bagepulver
  • 100 g hasselnødder
  • 2 spsk kartoffelmel
  • 3 æg
  • 170 g sukker
  • Smør til formen

Fyld:

  • 250 g mascarpone (1 bæger)
  • Kornene fra 1 vaniljestang (gem stangen til de syltede blåbær)
  • Fintrevet citronskal fra en usprøjtet citron
  • 2½ dl piskefløde, pisket til skum
  • 3-4 spsk. flormelis

Syltede blåbær

  • 300 g frosne blåbær
  • 4-6 spsk. sukker
  • Vaniljestangen (fra fyldet)

Pynt

  • Flager af mørk chokolade

Rugbrødslagkage er en rigtig kageklassiker, som du sikkert har fået og nydt hjemme hos din bedstemor - og måske sidenhen glemt alt om.

Nu er det på tide at genoplive den gamle klassiker, så gem rugbrødet, selvom det er blevet tørt, og brug det i denne lækre opskrift. Resultatet vil helt sikkert vække begejstring hos dem, du serverer din hjemmelavede rugbrødslagkage for!

Sådan laver du rugbrødslagkage

  1. Bunde: Blend rugbrødet, eller riv det fint på et rivejern.
  2. Bland rugbrød og bagepulver sammen.
  3. Blend nødderne fint, og vend dem i rugbrødsmassen sammen med kartoffelmel.
  4. Pisk æggene hvide med sukkeret (tager ca. 8 minutter).
  5. Vend forsigtigt rugbrødsblandingen i æggemassen.
  6. Kom dejen i en smurt springform (Ø 20 cm), og bag kagen i en 200° varm ovn i 20-25 minutter. Stik en spids kniv eller en træpind i midten af dejen, og tjek om kagen er gennembagt.
  7. Afkøl kagen på en bagerist.
  8. Flæk kagen til 2 bunde.
  9. Fyld: Rør mascarpone, vaniljekorn og citronskal sammen, og vend det med flødeskummet.
  10. Tilsæt flormelis, og vend forsigtigt sammen til en let creme.
  11. Syltede blåbær: Varm bærrene i en lille gryde med sukker og vaniljestangen. Kog op og afkøl.
  12. Hæld saften fra bærrene i mascarponecremen lidt ad gangen, og vend det godt rundt.
  13. Læg den ene bund på et kagefad, og fordel de syltede bær over den. Kom derefter halvdelen af mascarponecremen på og derefter den sidste bund.
  14. Fordel resten af cremen på toppen af din rugbrødslagkage, og drys med chokoladeflager.

Tip Bag gerne bunden dagen før, men vent med at lægge din rugbrødslagkage sammen til kort før, den skal spises. Du kan skifte flødeskummet ud med græsk yoghurt 2 %, så er kagen knap så fed.