Semlor - skøn opskrift på svenske fastelavnsboller

Fastelavnsboller findes i mange varianter, og i år har vi fået øjnene op for en ny favorit; de svenske semlor med marcipan og flødeskum. Få opskriften på semlor her!

Onsdag, 27. februar 2019 - 10:28 - af Tekst og Foto: Aase Dotterud.

Fastelavn er lige rundt om hjørnet og er en fantastisk anledning til at bage løs af lækre, luftige fastelavnsboller!

Den traditionelle danske fastelavnsbolle findes i mange gode afskygninger, men i år er vi også blevet helt forelskede i Sveriges overdådige variant med flødeskum og et tykt lag marcipan. Her får du en skøn opskrift på svenske semlor.

Vild med fastelavnsboller? Prøv: Fastelavnsboller med æblefyld 

Det skal du bruge til svenske semlor med marcipan:

  • 15 dl hvedemel
  • 2 dl sukker
  • 140 g tempereret smør
  • 50 g gær 
  • Kardemomme 
  • 5 dl mælk
  • 1 æg til pensling
  • 1-2 dl hakkede mandler 
Fyld:
  • 1-2 dl mælk
  • 500 g marcipan
  • 5 dl flødeskum
  • 75 g ristede mandler, grofthakkede
Pynt:
  • Flormelis

Flere dejlige desserter: Pandekager med citroncreme

Sådan laver du semlor med marcipan:

  1. Tag mel, sukker, smør, smuldret gær og kardemomme og put det i en køkkenmaskine. Varm mælken til 37 grader, og tilsæt i sammenblandingen. Lad dejen arbejde ordenligt i køkkenmaskinen i 5-10 minutter. Lad derefter dejen hæve under et viskestykke i ca. 60 minutter. 
  2. Del dejen op, så du har to halvdele. Del herefter hver dej i 13 stykker, så der kan blive 26 fastelavnsboller i alt. Rul dem til runde boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve under et viskestykke i 30 minutter.
  3. Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Pensl bollerne med æg, og drys med hakkede mandler. Fastelavnsbollerne bages i den nederste del af ovnen, til de får en gylden farve og føles bagte (ca. i 10 minutter). Lad dem afkøle på en rist. 
  4. Når bollerne er kølet af, skæres toppen af, og sættes til side til senere. Udhul bunden og smuldr indmaden i en skål. Bland smulderblandingen med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kom lidt mælk i ad gangen, så det bliver en cremet og lækker konsistens. Kom fyldet tilbage i bunden af fastelavnsbollerne, og top med flødeskum i en sprøjtepose. Sæt til sidst låg på hver bolle, sigt lidt flormelis over og drys med hakkede mandler.

Prøv også: Fastelavnsboller med konditorcreme 

Læs også:

Opskrift på fastelavnsboller med konditorcreme