Kager

Små lakridskager

Hvorfor nøjes med at servere lagkage til de årlige familiefødselsdage? Her får du opskriften på bedårende minilagkager med lakrids, og de fortjener fuld opmærksomhed, både når der står hverdag eller fest på menuen.
af Camilla Zarah Lawes 31.03.2015 Foto: John Bendtsen

Lagkager med creme, frisk frugt, flødeskum og glasur er et sikkert kagehit på ethvert fødselsdagsbord. Men hvorfor kun servere lagkage, når nogen fylder år? Vi synes, den syndige kageklassiker fortjener endnu mere opmærksomhed, og derfor er vi ikke blege for at sætte den på menuen i tide og utide.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Er I et lille selskab, eller har du blot lyst til at prøve at servere din lagkage på en ny måde, kan du som her skifte den store lagkage ud med små, portionsanrettede minilagkager, som du udstikker med en udstikkerform eller et krus eller en skål.

Prøv også: Påskedesserter

Små lakridskager

Tid: 35 minutter. Bagetid: 15-20 minutter. Afkøling: Mindst 30 minutter. Antal: 6 små kager

Det skal du bruge til små lakridskager:

Bunde:

  • 2 æg
  • 80 g sukker
  • 1 dl mørk sirup
  • 150 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk nelliker
  • 1 tsk stødt kanel
  • 3 spsk lakridspulver (fås i specialbutikker, fx Specialkøbmanden eller på nettet)
  • 1 tsk natron
  • 2 dl kærnemælk
  • en firkantet form, 15 x 30 cm

FÅ SØDE OPSKRIFTER LEVERET TIL DØREN MED ISABELLAS!

Lakridsskum:

  • 2½ dl piskefløde
  • 100 g mørk chokolade med lakrids (fx fra Anton Berg)
  • 2 spsk flormelis
  • 3 spsk lakridspulver

Glasur:

  • 20 g smør
  • 300 g flormelis
  • ca. 1½ dl kogende vand
  • 2 spsk kakaopulver
  • 2 tsk lakridspulver

Pynt:

  • lilla glimmerstøv og sukkerblomster

Læs også: Vandbakkelser med chokoladecreme

Sådan laver du små lakridskager:

  1. Bunde: Tænd ovnen på 190°. Pisk æg og sukker hvidt med en elpisker. Smelt smørret i en gryde ved lav varme, og lad det køle lidt af. Tilsæt sirup og smør, og rør det i dejen. Bland mel, nelliker, kanel, lakridspulver og natron sammen, og sigt det i dejen. Hæld kærnemælk i dejen lidt ad gangen, til den er tyktflydende. Kom dejen i en smurt form, og bag kagen i ovnen i ca. 15-20 minutter. Mens kagen bages, laves skum og glasur.
  2. Lakridsskum: Pisk fløden til skum. Hak chokoladen fint, og vend den i flødeskummet med flormelis og lakridspulver.
  3. Glasur: Kom smør og flomelis i en skål. Tilsæt vand, kakaopulver og lakridspulver, og rør, til det er en tyk og ensartet masse. Tilsæt mere flormelis eller vand for at få den rette konsistens.
  4. Afkøl kagen let, og flæk den i 2 (se side xx). Eller stik den ud i 6 små kager med en rund udstikkerform, og flæk dem. Fordel skummet på den ene bund, og læg den anden bund over. Hæld glasur over, det må gerne løbe lidt ned ad siderne. Drys med glimmerstøv og sukkerblomster, og stil kagen på køl i mindst 30 minutter.