Henkog dine modne tomater, og nyd smagen af sommer hele vinteren igennem.
Tips og tricks

Henkog dine modne tomater

Tekst og 16.09.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
Henkogning er smart, når tomaterne pludselig modner i hobetal på én og samme tid. Henkog dine modne tomater, gem dem, og få smagen af sol og sommer hele vinteren.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Har du en masse tomater til overs fra sensommerens høst? Henkog dine modne tomater, og gem dem hele vinteren. Det er let at blive overmodig, når man i foråret planter tomater. En stor flok planter kan let overrumple med mængden af tomater i løbet af sensommeren, og så er det let at se sig slået. Men det betyder bare, at du er privilegeret nok til at du kan nyde smagen af sommer hele vinteren igennem. Læs også: Sylt dine modne tomater Der kommer stort set altid et tidspunkt på sæsonen, hvor du som tomatavler ikke længere kan følge med i tomatplanternes tempo. De overproducerer i så store mængder, at drivhuset eller udestuen er ved at blive oversvømmet af røde, saftige tomater. Og det er bare med at udnytte det til fulde. I stedet for at lade dem skrumpe ind og rådne, mens de stadig hænger på planten, kan du lige så godt plukke dem og gemme dem til vinteren. På den måde sparer du også en hel del penge på tomatsalsa og -sovs til lasagner, pizzaer, simreretter og lign. Og det smager bare meget bedre. Alle, der har dyrket tomater i drivhuset eller udestuen, ved, at hjemmeavlede tomater har en mere intens og krydret smag end de tomater, man køber i supermarkedet. For tomaterne i supermarkedet bliver oftest plukket, når de endnu ikke er fuldt modne. De modner i stedet på turen ud til butikkerne. Men det har stor indflydelse på smagen, da tomaterne her mister en stor mængde af deres velkendte smag. En del af tomaternes sødme og syre udvikles nemlig først i den allersidste tid på planten. Når du i foråret enten forspirer dine tomatplanter eller køber tomatplanter til udplantning, kan du med fordel også vælge at købe nogle enkelte planter udelukkende med henblik på at kunne henkoge dem i sensommeren. Vælg gerne planter, der sætter store tomater, for de egner sig bedst til henkogning. Læs også: Farvefine marengs med ganache

Henkog dine modne tomater

Måske du længe har overvejet at henkoge dine tomater, men har været afskrækket af det, fordi det virker for uoverskueligt. Men det er faktisk meget ligetil, så kast dig endelig ud i det. Du vil blive mere end glad for det, når du en kold vinterdag står og skal bruge en lækker tomatsovs.

Det skal du bruge:

  • Fuldmodne tomater
  • Friske krydderurter
  • Hvidløg
  • Salt
  • Lidt olivenolie

Sådan laver du henkogte tomater:

Skær tomaterne groft ud. Kom dem i et patentglas, og tryk godt til. Vælg de krydderurter, du bedst kan lide. Det kan fx være basilikum, rosmarin, timian, persille eller lign. Tilsæt alle krydderurter, nogle enkelte fed hvidløg og lidt salt. Hæld til sidst olivenolie hen over tomaterne i glasset. Sørg dog for, at der er et par cm op til glassets kant, så det ikke koger over. Bruge patentglas med klemmer og gummiringe, da de egner sig godt til ovnen. Klem låget på glasset godt fast, og sæt dem i ovnen ved 110-120° i 1½ til 2 timer. Mens tomaterne står og koger i ovnen, vil trykket langsomt sive ud gennem gummiringen på patentglasset, så der, når de er afkølet, er dannet et vakuum. Herefter kan du lagre dem i skabet, depotet eller et rum, hvor der er køligt. Tag dem så frem i løbet af vinteren, og brug dem til forskellige lækre retter som lasagne, pizza og simreretter. Det er superlækkert og helt uden tilsætningsstoffer. Læs også: Lav en romantisk dørkrans