Brød & Boller

De lækreste grahamsboller

Bag en bolle med fylde og masser af smag. Disse kernesunde boller er bagt med grahamsmel og solsikkekerner, som gør dem grove og ekstra gode. Få opskriften her!
af Carsten Kyster. 18.05.2021 Foto: Columbus Leth.
Sunde og lækre grahamsboller

Klid, kerner og grove meltyper er vejen frem, hvis du vil spise dig sund i brød. Heldigvis smager de grove brød rigtig godt og tager ikke skade af en enkelt skive ost eller en klat god marmelade på toppen. Her på du opskriften på smagsgode boller med grahamsmel og kerner.

12 stk

Ingredienser

  • 2½ dl mælk
  • 75 g smør
  • 50 g gær
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 2 æg + (1 sammenpisket æg til pensling)
  • 200 g grahamsmel
  • 400 g hvedemel
  • 100 g solsikkekerner

Sådan laver du grahamsboller

  1. Lun mælken i en lille gryde. Skær smørret i små tern, kom det i mælken, og lad det smelte deri.
  2. Rør gæren i, mens væsken stadig er lun sammen med sukker og salt.
  3. Kom blandingen i en stor skål, og pisk 2 æg i. Kom de 2 slags mel og solsikkekerner i, og rør det hele godt sammen.
  4. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 30-40 minutter. Rul derefter dejen ud til en pølse på ca. 45 cm på et meldrysset bord, skær den i 12-14 stykker, og rul dem til boller.
  5. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 30-45 minutter.
  6. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn ved 220° i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist. Spis bollerne lune med koldt smør og marmelade.

Hvad er grahamsmel?

Grahamsmel er groftmalet hvedemel, hvor kornets skaldele ikke er sorteret fra. Grahamsmel er altså lavet af hele hvedekornet. Derfor er det mørkere i farven end hvedemel. Selv om grahamsmel er groftmalet hvedemel, er det vigtigt at understrege at det ikke har samme gode bageevne. Det betyder, at man ikke udelukkende kan bruge grahamsmel, når man bager brød – der skal også tilsættes hvedemel, der har en god bageevne.