Rugbrød med solsikkekerner

Hold dig mæt i lang tid med groft rugbrød med solsikkekerner og surdej. Det er nemt selv at lave det sunde og nærings rige rugbrød i dit eget køkken, og det kan hurtigt blive til en sund vane.

Mandag, 20. februar 2017 - 14:06 - af Camilla Zarah Lawes / Foto: Wichmann+Bendtsen Photography. Regi : Hill Street.
De nordiske kornsorter er rige på fibre, vitaminer, mineraler og god smag. Der er derfor god fornuft i at bage brød også med rug, spelt, byg, malt, havre eller grahamsmel, som giver sundere brød end det, der bages kun på hvedemel.
 
Få inspiration: Fin forårsbuket
 

Surdej

Husk at du først skal lave en surdej. Det er heldigvis meget nemt og ligetil.
 
Det skal du bruge til surdej:
  • 150 gram hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 25 g gær
  • 3 dl kærnemælk

Sådan laver du din surdej:

Rør alle ingredienserne sammen i en skål, dæk den med husholdningsfilm, og stil den på køkkenbordet i to døgn. Herefter er den klar til brug.

Det skal du bruge til rugbrød med solsikkekerner:

1 stort eller 5 små brød
  • 3½ dl vand 
  • 1½ dl surdej (se foroven)
  • 10 g gær
  • 425 g hvedemel
  • 110 g rugmel
  • 15 g honning
  • 15 g salt
  • Lidt olie
  • 1 dl solsikkekerner
 
 

Sådan laver du rugbrød med solsikkerkerner:

  1. Rør vand, surdej og gær sammen. 
  2. Tilsæt hvedemel, rugmel, honning og salt. 
  3. Ælt godt til en glat dej.
  4. Pensl 1 stor eller 5 små rugbrødsforme med olie, og fordel dejen deri.
  5. Dæk med film, og lad dejen hæve i formen natten over i køleskabet.
  6. Tag den ud af køleskabet, og lad den hæve 1 time på køkkenbordet. Tænd imens ovnen på 225°. 
  7. Bag brødet nederst i ovnen i 10 minutter. 
  8. Skru ned til 200° og bag yderligere i ca. 25 minutter, hvis det er små brød, og ca. 40 minutter, hvis det er et stort brød
 
 

Læs mere om:

Læs også: