Surdejsbrød med hvede

Bag surdejsbrød med masser af tid og kærlighed og nyd brød med en sprød skorpe og en saftig krumme.

Torsdag d. 21. februar 2013 - af Lage Stone (redigeret af Redaktionen) Foto: Hans Rooth

Sprøde og saftige brød baseret på surdej og gode råvarer bliver belønnet med lækkert brød. Vi giver dig inspiration til surdejsbrød, som giver store, enkle og rustikke brød.

Surdej er en slags flydende gær. Den kan laves af både rug- og hvedemel og er nem at lave.

Lær mere om mel i artiklen Kvinde kend dit mel

Surdej i flere varianter

Brød med surdej smager af mere end gærhævede brød, de er aromatiske, let syrlige og kornets smag bliver tydelig. Surdejsbrød kan varieres i det uendelige.

Skånsk kavring-brød er mørkt, smagfuldt, lidt sødt og med lang holdbarhed. Levain-brødet er et surdejshvedebrød med en mørk skorpe og en blød krumme, som er fantastisk med lidt smør eller som tilbehør til en god suppe. Når du sætter tænderne i brødet, smager du straks, at det har været alle anstrengelserne i køkkenet værd.

Se vores store udvalg af bagegrej i ISABELLAS-shoppen

Surdejsbrød - se vores opskrifter på hvedesurdej og Levain-brød nedenfor
 

Levain hvedesurdej

Dag 1: Bland 2½ dl økologisk hvedemel med 2 dl vand og 1 spsk honning. Hæld på glas, skru låg på og stil det lunt (25-30°) i et døgn.

Dag 2: Rør i glasset og stil det lunt yderligere et døgn.

Dag 3: Tilsæt 1 dl vand og ½ dl hvedemel. Stil lunt i et døgn.

Dag 4: Tilsæt en gang til 1 dl vand og ½ dl hvedemel og stil lunt i et døgn.

Dag 5: Nu bør grundsurdejen være klar og dufte frisk og syrligt.

Stil overskydende surdej på køl og "mad" den jævnligt med 2 spsk vand og 2 spsk hvedemel hver uge, når den ikke bruges.

Surdej af rug - se vores artikel om surdejsbrød med rug

Franskinspireret Levain-brød

Lav først Levain hvedesurdej. Se ovenfor.

5½ dl vand
100 g lyst sigtet rugmel
875 g økologisk hvedemel med højt proteinindhold (fx fra Bornholm)
300 g levain (se boks)
5 g gær ved koldhævning el. 12 g gær ved normalhævning
25 g salt
½ dl vand

Bland alle ingredienser på nær salt og ½ dl vand. Kør dejen på lav hastighed i ca. 13 min. Øg hastigheden i 4 min. Tilsæt saltet og vandet og kør yderligere i 3 min. Slå dejen op og lad hvile to timer ved stuetemperatur.

Drys bordet med mel og del dejen i to stykker eller et stort brød. Lad efterhæve 1½ - 2 timer ved stuetemperatur eller natten over i køleskab.

Vend meget forsigtigt med en dejskraber brødet rundt, så bunden kommer øverst. Vend det evt. over på en varm bageplade, det giver bedre hævning. Sæt brødet i ovn forvarmet til 270° og skru ned til 240°. Sprøjt evt. lidt vand ind i ovnen med en blomsterforstøver, det giver ekstra sprød skorpe og blødt indre. Bag brødet i 40-45 min. eller indtil det får en flot gyldenbrun farve.

Lad brødet køle af og hvile lidt, inden du velfortjent kan nyde det. Velbekomme!

Surdejsbrød - læs om de forskellige meltyper og få opskrifter på surdejsbrød og andre brød og se vores bagegrej i ISABELLAS-shoppen
 

brød, brød opskrifter surdej, surdej opskrift, brød med surdej, brød, brødopskrifter brød stenskål, bagegrej brødform dejskraber
Kvinde kend dit mel Surdejsbrød - rug Lækre lynbrød Skåle i stentøj Lekue brødform Bagegrej