Ovnbagt nytårstorsk med sennepssauce

Nytårstorsk - servér lækker torsk til nytår

Skyd det nye år i gang med en skøn nytårsmenu med torsk og lækkert tilbehør. Her får du den bedste opskrift på ovnbagt nytårstorsk med sennepssauce, bacon og kartofler.

Tirsdag, 24. oktober 2017 - 10:23 - Af Marie Melchior. Foto: Jakob Helbig.

Torsk er for mange familier en fast tradition til nytår, men den har med årene fået hård konkurrence af andre retter. Før 1700-taller var torsken for katolikkerne en fastespise, som blev serveret til advent. Senere begyndte man at spise torsk nytårsaften eller nytårsdag, højst sandsynligt som en modreaktion på den fede julemad, der blev serveret hele julemåneden.

Flere nytårslækkerier: Trin for trin - sådan laver du sushi til nytår

Selvom der er kommet mange gode nytårsretter til siden da - som fx mørbrad i alverdens lækre afskygninger - holder vi stadig af at skyde det nye år ind med en skøn og traditionel nytårsmenu med nytårstorsk i hovedrollen. Her får du opskriften på vores favoritvariant med sennepssauce, bacon og kartofler.

TIP: Kig efter bæredygtig torsk, når du køber fisk ind til din menu. Udover at kvaliteten på fisken vil være bedre, er den samtidig fisket på skånsom vis, så havbunden belastes mindst muligt, og havene beskyttes.

Det skal du bruge til nytårstorsk med sennepssauce:

SENNEPSSAUCE:

  • 1 skalotteløg
  • 1 spsk. smør
  • 1 bundt dild
  • 1 laurbærblad
  • 3 spsk. grov sennep
  • 2½ dl hvidvin
  • 1 spsk. honning
  • 5 dl fløde
  • 1 citron
  • Salt
  • Peber

TORSK:

  • 1½ kg torskefilet
  • 1 usprøjtet citron
  • 2 spsk. kapers
  • 25 g smør
  • Havsalt
  • Peber

TILBEHØR:

  • 1 kg små kartofler
  • 250 g bacontern
  • 3 hårdkogte æg
  • 6 spsk. syltede rødbeder
  • 1 bundt dild

Se også: 3 festlige drinks til nytår

Nytårstorsk med sennepssauce
 

Sådan laver du din nytårstorsk med sennepssauce:

SENNEPSSAUCE:

  1. Hak skalotteløget fint, og smelt smørret i en gryde. Når det er bruset af, tilsætter du skalotteløg, 2 dildkviste og laurbærbladet. Sautér løget, til det er klart og ikke tager farve. Kom sennep i gryden, og svits det i et par minutter, før hvidvinen hældes i. Reducér saucen til det halve.
  2. Tilsæt honning, hæld fløden i, og kog ved svag varme, indtil saucen tykner. Si herefter saucen, og smag til med citronsaft, salt og peber. Laver du saucen tidligere og opvarmer den lige inden servering, må den ikke koge, for så kan den skille. Hak resten af dilden helt fint, og rør den i lige før servering.

TORSK:

  1. Bed fiskehandleren om at partere en stor torsk, eller køb 2 torskefileter. Skær herefter fileterne i 6-8 stykker, og læg hvert stykke fisk på bagepapir på en bageplade.
  2. Skyl og skær citron i skiver. Læg citronskiver og kapers på hvert stykke fisk. Skær smørret i tern, og fordel dem henover. Krydr med havsalt og peber. Bag fisken i 6 minutter i en 200° forvarmet ovn.

KARTOFLER:

  1. Kog kartoflerne møre, pil dem med det samme, og hold dem varme.

TILBEHØR:

  1. Steg baconternene sprøde på en hed pande. Kog æggene, pil dem, og skær dem i tern. Dup de syltede rødbeder tørre på køkkenrulle, og skær dem herefter i bittesmå tern.
  2. Anret fisken på et stort forvarmet fad eller varme tallerkener. Top din nytårstorsk med bacontern, æg, rødbedetern, og pynt med dild. Servér sennepssaucen til.

Skal du også stå for nytårsdesserten? Se her, hvordan du laver en lækker kransekage

Læs mere om:

Læs også:

Ovnbagt laks med æbler og kål