Tips og tricks

Pærer - lidt om den herlige frugt og skønne opskrifter

af Madwork/Inge Skovdal 13.08.2013
Foto: Inge Skovdal/Skovdal & Skovdal Fotografi
Her får du tre opskrifter til, hvordan du bruger dine pærer i madlavningen.

Spis pærer til mellemmåltid - eller brug dine pærer i din madlavning
En friske pærer er et herligt mellemmåltid. Men prøv også at bruge pærer i din madlavning. Den smager skønt i både det salte og det søde køkken. Her får du tre nemme opskrifter på en hot chutney, en crunchy dessert og en frisk marmelade til det nybagte brød.

Se vores tre lækre opskrifter med pærer nedenfor

Godt at vide om pærer
Det er noget helt særligt ved at se sine frugttræer blomstre, at se frugterne vokse og modnes og til sidst selv at gå ud og plukke dem, duftende og dugfriske eller varme af solen. Det er en fryd at spise dem direkte fra træet og forunderligt at tage en kurvfuld med ind i køkkenet og bruge dem i madlavningen. Har du ikke lige et par pæretræer i haven, så plant et. Det er nemlig ikke særlig svært at dyrke pærer herhjemme. Det vigtigste er, at træet står solrigt. Allerede i maj måned begynder miraklet - træerne begynder at blomstre. Og fra september hænger dine pærer bare og venter på at blive plukket.

En kendt og elsket sort
Der findes rigtig mange dejlige pæresorter, men den mest udbredte og kendte herhjemme er Clara Frijs, som er en oprindelig dansk pæresort. Clara Frijs er den tidligst modne pæresort, vi har, da den som regel altid er moden fra september. Den er også lidt mere frisk og sprød end de importerede sorter. Andre kendte pæresorter som Concorde og Conference er først modne omkring oktober og november, de har så til gengæld en noget længere holdbarhed. Pæren har været brugt i det danske køkken i mange hundrede år. Den menes at stamme fra Asien, så dens udbredelse i Europa er primært i kultiveret udgave. Men pærelækkerier i den daglige madlavning er heldigvis ikke afhængige af egne træer. Supermarkederne og grønthandlerne bugner af gode danske pærer, eller man kan besøge en pluk-selvplantage, hvor man kan få en herlig oplevelse og en stor kurvfuld pærer med hjem. (Se plukselvfrugt.dk).