Der er ingen tvivl, at grønne planter er blevet en stor trend i boligindretningen inden for de seneste år - og det ser ud til, at de er kommet for at blive!
De seneste år har tropiske planter som særligt Monstera og Pilea indtaget de danske vindueskarme, og nu er endnu en grøn, noget større skønhed også begyndt at dukke frem i flere og flere hjem; den utroligt smukke og langstilkede Strelitzia.
Flere grønne favoritter: Guide til din Monstera
Populære arter af Strelitzia
Strelitzia - der også går under navnet Paradisfugl og Papegøjenæb - er en tropisk plante, der lever vildt i bl.a. Sydafrika og på De Kanariske Øer. Planten er en staude med store, majestætiske blade, der stikker nærmest lodret op i vejret. Den kan blive flere meter høj, hvis den passes korrekt og har rigeligt med plads at vokse på.
I Danmark er det primært arterne 'Strelitzia Nicolai', på dansk Hvid Paradisfugl, og 'Strelitzia Reginae', på dansk Orange Paradisfugl, der forhandles i plantecentre og blomsterbutikker, da disse egner sig bedst som indeplanter. Vælger du ' Strelitzia Reginae' kan du glæde dig til farverig tropestemning ud over det sædavnlige, når planten begynder at få store blomster i en stærk orange farve omkring 6-8. vækstsæson.
Pasning af Strelitzia (Paradisfugl)
Ligesom det er gældende med andre populære grønne planter med tropisk oprindelse, som fx Monstera, Pilea og diverse sukkulenter, er Strelitiza forholdsvis nem at passe. Planten er glad for lys, men har det allerbedst på en placering i delvis sol, så jorden ikke bliver alt for tør. Strelitzia foretrækker at stå lunt (18-20 grader) og gerne væk fra døre og vinduer, hvor det kan trække med kølig luft.
Se også: Sådan passer du din Pilea-plante
Hvis din Strelitzia står varmt og lyst, kan du regne med at skulle vande den 1-2 gange hver anden uge - alt afhængigt af størrelsen på din plante og potten, den står i. Vigtigst er det, at jorden er fugtig (ikke våd), og sjældent tørrer helt ud. Bladene skal gerne have en overbrusning eller en tur med en forstøver i ny og næ og helst med kalkfrit vand. I vækstsæsonen har planten godt af at få flydende gødning cirka hver 14. dag.
Passer du din Strelitzia-plante korrekt, kan den vokse sig meget stor med alderen. Dette gælder især arten Strelitzia Nicolai, der typisk vil skyde 10-15 cm i højden for hvert nyt blad, der kommer til.
TIP: Har du en terrasse eller altan med delvis sol, kan du give dit uderum et stejf af troperne ved at rykke din Strelitzia udenfor i årets varmeste måneder.
Vild med grønne planter? Se 5 fine slags, der kan overleve på badeværelset i galleriet:
5 planter der kan overleve på badeværelset

Flamingoblomst
Flamingoblomst (Anthurium) er varmekrævende og har det bedst i høj luftighed. Der findes flere forskellige arter af planten – med lige fra smukke, farvede højblade i haleformede kolber til store grønne blade. Flamingoblomstens blomster er ekstremt holdbare, hvilket gør, at den pynter i fuld flor i lang tid af gangen.
Foto: Frederik Johs

Fredslilje
Fredslilje (Spathiphyllum Wallissi) er kendt for sine luftforbedrende egenskaber og yndige, hvide blomster. Den har ikke godt af direkte sollys, da det kan skade bladene. Samtidigt er den dog ikke en af de få planter, der kan leve fuldstændig uden lys, og den egner sig derfor bedst til et badeværelse med vindue.
Foto: Flora Dania

Væddeløber
Væddeløber Chlorophytum Comosum kan både trives i rum med meget lys og meget skygge og vil derfor kunne leve fint på stort set alle former for badeværelser. Generelt er den nem at passe og kræver ingen særlig pleje – udover en tår vand i ny og næ. Er din væddeløber blevet meget tør, er det en god idé at give den en tur under bruseren for at undgå, at bladspidserne bliver brune.
Foto: Flora Dania

Diverse sukkulenter
Sukkulenter er perfekte til badeværelset og generelt enormt nemme at passe, da de er hårdføre og fint kan tåle at udtørre mellem hver vanding. Samtidigt kan de fås i et væld af smukke farver og udformninger. Selvom sukkulenter generelt trives i badeværelses-klima, kan det være en god idé at lade dem hvile i et køligt, tørt rum for en kort periode i løbet af vinteren.
Foto: Mette Wotkjær

Hjerte-philodendron
Hjerte-filodendron (Philodendron scandens) er en klatreplante, og skal derfor altid have støtte i form af eksempelvis en bambus- eller mospind. Hjerte-filodendron har - som navnet afslører - yndige, hjerteformede blade, som samtidigt vokser fint og hurtigt. Dens flotte, hængende ranker gør den ideel til eks. en reol eller en hylde.
Foto: Flora Dania