Blomsterbergs guide til perfekt temperering af chokolade

Hygge. Det er det, det handler om, når Mette Blomsterberg holder jul. Selv om powerkvinden Blomsterberg har evnerne og erfaringen, der skal til, for at stable en helt tjekket og gennemført jul på benene, er det ikke det perfekte, hun går efter, når hun fejrer jul derhjemme. For hende er julen en tid, hvor vi kan nyde hinandens selskab og traditioner – men vigtigst af alt en tid, hvor vi gør os lidt mere umage, forkæler hinanden lidt mere og giver det hele en smule mere glimmer.

Og ja, for mange er julen også en lidt hektisk tid, hvor det er svært at nå det hele, og tingene ikke altid bliver som forventet. Men det elsker Blomsterberg også ved julen.

- Mange har svært ved denne tid på året og helt sikkert med rette. Men jeg elsker vinteren og julen, der er et vanvittigt miks af alt ’det rare’ og alt ’det hektiske’ bagt i én og samme julekage. Jeg tænker ofte på, at det er lidt sådan, mit liv altid har været, eller også er det bare mig og min personlighed, der er sådan, fortæller Mette Blomsterberg i bogen ”Min jul”.

"Min Jul” af Mette Blomsterberg, 249,95 kr.. Køb den her 

Julekager og konfekt med familien

Selv strækker Blomsterberg gerne julehyggen hele december med julebag, konfekt og familietid. Hendes børn er efterhånden store, men de plejer at holde fast i en familietradition om at invitere fætre og kusiner til ”fætter-kusine-bag” i løbet af december. Alle tager lidt med til bagningen, Blomsterberg har overblikket og opskrifterne, og så bages der igennem. Det sviner ofte en del, men det kan ryddes op, og resultatet er masser af hygge og et ordentligt læs hjemmelavede julekager eller konfekt.

Konfekt med chokoladeovertræk

Noget af den lækreste konfekt at lave og servere selv er fyldte chokolader og konfekt med chokoladeovertræk. Men det kræver lidt snilde og øvelse at få det helt rigtige og blanke look på chokoladerne. Først og fremmest handler det om at kunne temperere sin chokolade korrekt, så du kan få dine fyldte chokolader ud af formen, og de får et blankt udseende og et sprødt ”knæk”. 

Her har Blomsterberg heldigvis masser af fifs og gode råd til, hvordan du bedst tempererer hvid og mørk chokolade.

Først skal du have fat i en velegnet chokolade. Du kan faktisk anvende alle typer af ren chokolade, der må dog ikke indgå andet fedtstof i ingredienslisten end chokoladens eget, nemlig kakaosmør.

BLOMSTERBERGS FIFS TIL TEMPERERING AF HVID CHOKOLADE

Hak al chokoladen fint. Varm 1/3 i en skål over et vandbad til 46-48 grader. Kom resten af chokoladen i en stor skål. 

1/3 af den 46-48 grader varme smeltede del kommes op i skålen med den fint-hakkede, usmeltede del. De to ”smelter” næsten sammen. Temperaturen må ikke overstige 29 grader på noget tidspunkt. 

Tilføj mere af den smeltede del, hvis de ikke naturligt smelter sammen. Den optimale arbejdstemperatur er 27-28 grader. 

Stivner/køler den for hurtigt, tilføjes en anelse mere af den 46-48 grader varme smeltede del. 

Får du brug for at varme hele herligheden yderligere, når du har opbrugt al den varme del, så sæt hele skålen ultrakort ned i det lune vandbad – men pas på, den kan hurtigt komme over de tilladte 29 grader! 

BLOMSTERBERGS FIFS TIL TEMPERERING AF mørk CHOKOLADE

Hak al chokoladen fint. 1/3 opvarmes i en skål over et vandbad til 48-50 grader. Den anden del kommes op i en rimelig stor skål. 

1/3 af den 48-50 grader varme smeltede del kommes op i skålen med den finthakkede, usmeltede del. De to ”smelter” næsten sammen. Temperaturen må ikke overstige 33 grader på noget tidspunkt. 

Tilføj mere af den smeltede del, hvis de ikke naturligt smelter sammen. Den optimale arbejdstemperatur er 31-32 grader. 

Stivner/køler den for hurtigt, tilføjes en anelse mere af den 48-50 grader varme smeltede del. 

Får du brug for at varme hele herligheden yderligere, når du har opbrugt al den varme del, så sæt hele skålen ultrakort ned i det lune vandbad – men pas på, den kan hurtigt komme over de tilladte 33 grader! 

En lille smart test

Lav altid en lille test, så du er sikker på, at chokoladen er rigtigt tempereret, før du går videre i opskriften. Det gør du ved at dyppe spidsen af en palet eller en lille kniv (noget stål) i den tempererede chokolade, banke den godt af, så laget af chokolade er tyndt, og vente i et par minutter. Hærder chokoladen fint op ved stuetemperatur i løbet af 2-3 minutter, så er tempereringen vellykket, og du kan trygt fortsætte. Hærder den ikke op, er du nødt til at lave en ny temperering! 

Du kan sagtens bruge overskydende chokolade en anden gang – enten som ’den varme smeltede del’ i en brownie, til varm chokolade med flødeskum eller noget helt andet …

Jul med Blomsterberg

Mette Blomsterberg har netop udgivet en skatkiste af en bog med alle sine bedste juleopskrifter – på alt fra julekager, vaniljekranse og saltkaramelfyldte chokolader til andesteg og risalamande. Undervejs deler hun ud af sin årelange konditor- og køkkenerfaring og giver masser af fifs og gode råd til den lækreste julemad, konfekt og kager. ”Min jul” udgives af forlaget Gyldendal. Læs mere her.