Hjemmelavede klejner:
- 325 g hvedemel
- 1 tsk kardemomme
- Fintrevet skal af 1 citron, usprøjtet
- 125 g sukker
- ¼ tsk hjortetaksalt
- 100 g smør, skåret i tern
- 2 små æg
- ½ dl piskefløde
- Til kogning: 2 pakker palmin, vegetabilsk (i alt 1 kg)
Vild med hjemmelavede klejner? Prøv også opskriften på hjemmelavede æbleskiver!
- Bland hvedemel, kardemomme, citronskal, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål. Smuldr smørret i melblandingen. Tilsæt æg og fløde, og ælt dejen sammen, til den er glat. Pak dejen ind i film, og læg den i køleskabet i 1 time.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord i ca. 2 mm’s tykkelse. Skær den i 4 cm brede strimler med en klejnespore eller kniv. Skær strimlerne i harlekintern i 8 cm’s længde. Skær et lille hul i midten af hvert dejstykke på den lange led. Drej den ene ende af dejen forsigtigt igennem hullet, træk lidt i den, og form klejnen.
- Varm palmin op i en stor gryde. Læg et lille stykke dej ned i gryden for at se, om palminen har den rette temperatur. Fedtet skal syde og boble omkring dejen, men må aldrig blive så varmt, at det ryger. Læg ca. 6 klejner ad gangen i gryden, og lad dem koge, til de er gyldenbrune på begge sider.
- Tag klejnerne op med en hulske, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Opbevar de afkølede klejner i en lufttæt kagedåse.
Læs også: 10 stemningsfyldte mandelgaver
Find inspiration til julebuketter til bordet i galleriet her:
Smukke buketter til julebordet


Buketten på julebordet troner stemningsfuldt i en smuk gammel sølvopsats. Buketten består af limegrønne og lilla nelliker, små røde krysantemum med limefarvet ”øje”, perikongrene, silkefyr og enkelte grønne blade.


Det skal du bruge: 1 sølvvase • 3 nobilisgrangrene • 3 tujagrene • 5 roser • 3 nelliker • 5 stilke stjerneskærm • 5 mandstro • 3 lærkegrene med lav og kogler • 3 sitkakogler. Sådan gør du: Hæld vand i vasen, og fjern nåle og grene fra de nederste 15 cm af nobilisgranen og tujaen. Fordel dem i vasen. Fjern alle de grønne blade på blomsterne. Klip dem, så de er lidt lavere end det grønne, når de kommer i vasen. Fordel alle blomsterne, og sørg for, at nogle kommer lidt højere op end andre. På den måde bliver buketten luftig og livlig. Klip lærkegrenene, så de er længere end alt det andet materiale, og stik dem tilfældigt ned sammen med de 3 sitkakogler. Husk at skifte vand i buketten hver dag.


Det skal du bruge: Tulipaner • ranunkler • franske anemoner • pilegrene med gæslinger, eukalyptusgrene • snor • vase eller krukke. Sådan gør du: Fjern alle blade på den nederste del af stænglerne. Læg blomster og grene i små bundter på bordet efter art, så du let kan se, hvilke blomster du har at arbejde med. Begynd med at tage 3 blomster i hånden, som skal udgøre midten af buketten. Læg herefter 1 blomst eller gren i buketten ad gangen. Grenene kan du med fordel lade stikke lidt op, så de kommer højere op end blomsterne. Det er vigtigt, at buketten bliver drejet jævnligt, så den bliver flot fra alle sider. Bind til sidst en snor om stænglerne, og skær et skråt snit i dem, inden du sætter buketten i en vase eller krukke med vand.


Det skal du bruge: Roser • hyacinter • eukalyptusgrene • snor • vase eller krukke. Sådan gør du: Begynd med at fjerne blade fra den nederste del af stilkene, der skal stå i vand. Læg blomsterne i bunker, så hyacinter, roser og eukalyptusgrene ligger hver for sig – det giver et godt overblik. Tag tre blomster i hånden, som danner midten af buketten. Fortsæt med at lægge en blomst eller gren i buketten ad gangen, og drej samtidig buketten, så den bliver flot og ensartet hele vejen rundt. Bind til sidst en snor om stænglerne, og skær et skråt snit i dem, inden du sætter buketten i en vase eller krukke med vand.


Du kan også finde et fad og små vaser frem. Bagest fra venstre mod højre ses en rustfarvet sankthansurt, en dyblilla dahlia og en blodrød hortensia. Forrest ses en rosa og cremefarvet dahlia, en blålilla kæmpeverbena, en terrakottafarvet dahlia og en limefarvet hortensia.


Du kan også dække op med små mosdekorationer som på billedet her.