10 tips til at gøre en grøn forskel

Hånden på hjertet: Det være svært at leve 100 % politisk korrekt, selvom man inderst inde vil miljøet det allerbedste. Så hvordan kan man gøre en grøn forskel uden nødvendigvis at skulle lægge hele sin hverdag om? Vi giver nemme 10 bud!

1. Afmeld reklamerne

Danskerne elsker at jagte gode tilbud, men stakken af tilbudsaviser er urimelig stor hver uge. Derfor er det smart at afmelde reklamerne og læse dem online i stedet for. Afmeldingen sker på minetilbud.dk, og du bestemmer selv, om du vil afmelde alle eller kun nogle af tilbudsaviserne. Ved at afmelde dem alle sparer en almindelig husstand 75 kg CO2 årligt.

2. Drik vand fra vandhanen

Det er fristende af købe plastikflasker med koldt kildevand, men langt bedre for miljøet, hvis du i stedet tapper vand fra hanen og opbevarer det i en glasflaske i køleskabet. Mere end 25 mio. kg CO2 stammer nemlig fra flaskevand. Med en glasflaske kan du spare 20 % på luftforureningen og 50 % på vandforureningen. Ved at drikke vand fra glasflaske kan du desuden undgå de problematiske hormonforstyrrende kemikalier, der findes i flere plastikflasker.

3. Udskift brusehovedet

Man skal slukke for vandet, mens man sæber sig ind, og mens man venter på hårkurens virkning i håret. Men du kan spare endnu mere på vandet ved at skifte dit gamle brusehoved ud med et vandsparende alternativ. Ja faktisk sparer du 4-6 l vand i minuttet, og det er da også en pæn sjat.

Prøv også: Tips til grøn og sund madopbevaring

4. Spar på lyset

Der er mørkt i Danmark om vinteren, og derfor elsker vi at hygge os med lyskæder og lamper. Men husk at bruge sparepærer og LED i stedet for elpærer. De bruger mindre strøm og har en længere levetid. Sammenlignet med en halogenpæres levetid på ca. to år, har LED en levetid på 10-15 år og en sparepære seks-10 år. Du kan med fordel også anvende et tænd og sluk-ur, så pæren kun er tændt, når det er mørkt.

5. Køb vintagetøj

På verdensplan genbruges blot 20 % af alt det tøj, der produceres. Dermed kasseres hvert eneste år ca. 42 millioner ton tøj, der ellers kunne være genbrugt enten direkte, som det er, eller bearbejdet til noget nyt. I Danmark indsamler velgørenhedsorganisationer omkring 45 % af de 89.000 ton tekstiler, som danskerne hvert år skiller sig af med, men mindst 24.000 ton sendes direkte til forbrænding og går dermed tabt.

Vil du gøre en forskel, så køb vintage- og genbrugstøj, som tilmed er unikt og dermed supermoderne. Invester også i tøj af god kvalitet, som ikke skal smides væk efter kort tid. Hvis du bliver virkelig træt af det, så sælg det på loppemarked, på dba.dk eller Trendsales. Eller indlever det i en genbrugsbutik. H&M tager også imod poser med brugt tøj, og kvitterer med en rabatkupon på 15 % på næste køb.

6. Fyld vaskemaskinen, og vask ved lavere temperatur

Det er kedeligt at vaske tøj, og derfor giver det god mening at vente med at sætte en vask over, til maskinen er helt fuld. Derudover sparer du både vand og el i forhold til at vaske to eller tre gange. Moderne vaskemidler er så effektive, at du kan spare yderligere på elregningen ved at sænke temperaturen fra 40° til 30° eller endnu lavere, hvis tøjet ikke er specielt beskidt. Derved holder tøjet også længere, da højere temperaturer slider mere på tøjet.

Er tøjet meget beskidt, eller er der pletter på det, er det fristende at vaske det ved 90°, men 60° er ofte nok. Især hvis du gnider pletterne med farvefri opvaskemiddel lige inden, tøjet vaskes.

OBS: Tørrer du tøjet udenfor på tørresnor, sparer du i omegnen af 750 kWh om året, hvilket svarer til ca. 1.500 kr.

7. Sortér papir og pap

Papir kan genbruges syv til 10 gange, så det er umagen værd at huske at smide det i papircontaineren frem for i skraldespanden. Papir og pap bliver kørt til en sorteringsvirksomhed, hvor det sorteres i forskellige kvaliteter. Herefter samles det i store baller og køres til papirfabrikker i udlandet, hvor det laves til nyt papir eller pap på stort set samme måde, som når man laver papir af træ. Ugeblade bliver til aviser, aviser bliver til papkasser, og papkasserne bliver til toiletpapir og æggebakker. Noget af det genbrugte papir bliver også til nyt skrivepapir, kuverter, papirlommetørklæder, kaffe- og tefiltre og tapetpapir.

Ved at genbruge papiret igen og igen sparer man en masse træ, energi, vand og kemikalier. Det kræver nemlig meget mindre vand og energi at lave nyt papir af papir, der allerede har været brugt, end hvis man laver papir af træ. Kig også efter miljømærkerne, Blomsten og Svanen, når du køber papirvarer, så du får varer af genbrugspapir ned i indkøbskurven.

Vidste du at …
… Et ton genanvendt toiletpapir skåner miljøet for hele 2,2 ton CO2 -udledning i forhold til frem for papir, som er fremstillet af træ?

Se også: Bæredygtige havetips i marts

8. Brug miljømærkede rengøringsmidler

Langt de fleste rengøringsmidler indeholder kemikalier, der belaster miljøet, når de havner i kloakken med spildevandet. Selv efter en tur i rensningsanlægget slipper en del af de skadelige stoffer ud i vandmiljøet. Derudover indeholder de sundhedsskadelige stoffer, som ikke er gode at indånde eller røre ved. Køb derfor kun rengøringsmidler, der bærer miljømærkerne Svanen og Blomsten, så du undgår probelmatiske stoffer som klor, optisk hvidt og visse tensider. De miljøvenlige rengøringsmidler er mindst lige så gode som de traditionelle.

9. Køb miljøvenlige batterier

Legetøj, fjernbetjeninger, ure og cykellygter er blot nogle få af de mange, mange ting, vi bruger batterier til. Ja faktisk benytter danskerne ikke mindre en 80 millioner engangsbatterier om året. De er fyldt med giftige tungmetaller som bly, kviksølv, kadmium og nikkel og skal derfor indsamles som farligt affald. Erstatter du engangsbatterierne med genopladelige batterier er mængden af farlige metaller langt mindre, og du bruger færre batterier på årsbasis, da de jo holder længere.

Hvis du vil gøre endnu mere for miljøet, kan du købe svanemærkede batterier. De indeholder færrest miljøskadelige stoffer, og de har en garanteret lang levetid. Der må desuden ikke indgå PVC eller andre klorholdige plasttyper til emballagen.

10. Tænk, når du rejser

At rejse er at leve! Den leveregel efterlever danskerne i særdeleshed, når vi valfarter rundt på kloden flere gange om året. Ja faktisk er vi sammen med finnerne det folkefærd i EU, der rejser mest. Og det koster på klimakontoen! Flyrejser udleder nemlig store CO2-mængder. Det samme gør bilferier (dog i mindre målestok), mens tog- bus- og skibsferier er de rejseformer, der forurener mindst. Derfor er det værd at overveje, om en tog- og cykelferie i Danmark ikke er en mindst lige så god ferie som en uge på Ibiza?

Vil du ikke undvære dine flyrejser, kan du faktisk kompensere miljøet ved at købe en såkaldt CO2-kompensation, fx hos SAS. Her kan du frivilligt betale et mindre beløb, som så går til fx vindmølleprojekter i Indien eller andre rene energiprojekter. Det letter den dårlige samvittighed en smule.

Læs også: 16 myter om bæredygtige materialer

Vidste du at …
… Det er op til 50 % billigere at køre i en elbil i forhold til en almindelig bil? Desuden er det meget nemmere at finde en ledig parkeringsplads i det indre København, hvis man er i elbil.

Vidste du at …
… Du sparer op til 70 % på strømmen ved at lave mad på en kogeplade frem for at benytte ovnen? Husk også at udnytte eftervarmen, fx kan du slukke for blusset, når du koger æg, pasta og ris i op til fem minutter, før retten er færdig.

Kilder: groenforskel.dk, Forbrugerrådet Tænk, affald.dk, Elsparefonden.