Gør det selv: Hæng en hylde op som en ekspert

Hylder kan være ideelle som vægpynt, da de både er dekorative og praktiske som opbevaring, men når de skal monteres, kan piben hurtigt få en anden lyd. Der findes nemlig bor, skruer og rawplugs i et væld af afskygninger – og hvordan var det nu også lige med det dér vaterpas? Vi har samlet en guide til, hvordan du lettest hænger hylder op.

Det skal du bruge til at hænge en hylde op

Inden du begiver dig i kast med dit gør det selv-projekt, er det en god idé at finde de ting frem, du skal bruge undervejs. For at hænge din hylde op skal du bruge:

 • Boremaskine
 • Det rigtige bor
 • De rigtige skruer
 • De rigtige rawplugs
 • Et vaterpas
 • En blyant
 • Evt. en støvsuger

Før du går i gang med at hænge en hylde op

Du har måske allerede besluttet, at du vil have en hylde op på væggen - men har du overvejet, hvilket udtryk du ønsker, din hylde skal have? Der findes nemlig mange typer af hylder, som alle kan give dit hjem et forskelligt udtryk. Svævehylder, boghylder, hjørnehylder eller hylder med dekorative hyldeknægte? Brug hylderne til at skabe en stemning med dine billeder og bøger eller andet pynt og nips.

Når hylderne skal op at hænge, sker de typiske fejl allerede inden, at selve ophængningen går i gang. Derfor er det vigtigt, at du vælger de rette skruer, bor og rawplugs for at sikre, at ophængningen holder. For at kunne vælge rigtigt bør du starte med at identificere, hvilket materiale din væg er lavet af.

Sådan finder du ud af, hvad din væg er lavet af:

En gipsvæg kan være nem at genkende, fordi dens hule lyd, når man banker på den, er afslørende - men de resterende typer af vægge kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Heldigvis findes der flere måder at finde ud af, hvilken type væg du har med at gøre. 

Brug dine knoer –

... og bank på væggen!
Er lyden klar og hul, er det beviset på, at du har at gøre med en gipsvæg. Giver banket blot en smule genlyd, men stadig følelsen af en lettere væg, så er det højest sandsynlighed en letbetonvæg. Koksvæggen vil lyde mere knasende, mens både en beton- og murstensvæg er næsten lydløse og mere kompakte at banke på.

Det er en lidt tvivlrådig metode, men den kan altså afsløre nogle af vægtyperne, så du undgår at begive dig i kast med andre metoder. 

Gå tilbage i arkiverne

Har du den oprindelige tegning af dit hus? Så kan det være svaret på dit spørgsmål! På tegningen vil det nemlig som oftest være anvist, hvilket materiale væggene er opført i. Men vær opmærksom på om dit hus er blevet renoveret, eller om væggen er en skillevæg der er blevet opført sidenhen - så er det nemlig ikke en del af tegningen. 

Den sikre metode – prøv at bor

Er du stadig i tvivl efter at have banket løs og rodet forgæves i gemmerne? Så må du i gang med at bore. Bor med et 5 mm bor i en boremaskine uden slag et ca. 3 cm. dybt hul. Borestøvet afslører, hvilken type væg det er.

 • Er støvet helt hvidt, og går boret let igennem? Så er det en gipsvæg.
 • Hvis boret går nemt igennem, men er støvet mørkt, er det en koksvæg. 
 • Møder du modstand med dit bor, og er støvet rødligt eller gulligt, så er det en murstensvæg. 
 • Er støvet en smule gråligt, og oplever du at boret går relativt let igennem, så er det en letbetonvæg. 
 • I en betonvæg vil du straks opleve, at boret ikke går igennem. Det kræver nemlig et murbor. 
 • Bliver du mødt af mørkegråt borestøv og herefter træ, som du ikke kan bore i, er det en trævæg. Murbor kan ikke bruges til vægge af træ. 

Vælg de rette skruer:

Når du har identificeret din vægtype, er det tid til at finde de rette skruer frem. Der findes mange forskellige skruer til forskellige formål, og selvom de fleste skruer umiddelbart ligner hinanden, så er det altså ikke helt lige gyldigt, hvilke du kommer hjem med. Faktisk kan konsekvenserne ved de forkerte skruer være, at ens ophæng bliver overbelastet, og skruerne knækker.

Derfor er det en god idé, at overveje hvad der skal monteres og hvorhenne, det skal monteres. Så finder du både ud af, hvor meget belastning din skrue skal kunne holde til og hvilket materiale, den skal skrues i. Hvis tvivlen stadig nager, er det en god idé at spørge en fagekspert i et byggemarked til råds.

TIP: Skruen skal være ca. 5 mm længere end din rawplugs.

Vælg den rette boremaskine:

Skal du bruge din boremaskine til typiske gør det selv-projekter såsom ophængning og til at samle møbler, eller skal du igang med større håndværkerprojekter? Når du vælger boremaskine, er det vigtigt at overveje, hvad dit behov er. Læs med her, hvor vi guider dig til, hvilken type boremaskine du bør gå efter. 

Vælg den rette rawplugs:

Når du skal igang med ophængning, er det en god idé at bruge rawplugs, da den sikrer at skruen kan få ordentligt fat i væggen. Hvilken rawplugs du skal vælge afhænger af, hvilken belastning din skrue skal kunne bære, hvilket materiale der skrues i, skruernes størrelse og væggens tykkelse. Få en komplet guide over, hvordan du vælger de rette rawplugs her.

TIP: Du behøver som regel ikke at bruge rawplugs til vægge af træ.

Vælg det rette bor:

Selvom det kan være svært at skabe sig et overblik over byggemarkedets udvalg af bor, er det vigtigt, at du får det rette med hjem. Helt grundlæggende kan man inddele bor i tre grupper; træspiralbor, beton-og murbor og metalspiralbor. Borene bruges til de respektive materialer - så hvis du kender materialet, du skal bore i, så er du godt på vej. Størrelsen af boret afhænger af, hvad du vil skrue i hullet. Når du har valgt skruer og rawlplugs, kan du se på æsken, hvilken størrelse bor du skal anvende, eller du kan læse mere om, hvordan du vælger det rette bor her. 

Sådan sætter du en hylde op

Du har nu forberedt dig så godt som muligt og er endelig klar til at sætte din hylde op. Hvad end du har købt en svævehylde eller en hylde med hyldeknægte, så husk altid at følg den brugsanvisning, der følger med produktet. 

Mål op og mærk af:

For at sikre at din hylde hænger i vater, er det vigtigt at måle op og mærke af, inden du borer. Brug et vaterpas og en blyant til at markere, hvor dine huller skal bores.

Bor korrekt:

Når du starter med at bore, er det en god idé at starte forsigtigt ud, indtil du har dannet et lille hul, for at undgå at boret pludselig smutter. Når hullet er dannet, kan du bore med højere hastighed. Sørg for at bore med en vinkel på 90 grader. Husk at fjerne borestøv fra dine huller, så din rawplugs sidder bedre fast. Brug fx en støvsuger, som hurtigt og effektivt fjerner al støvet.

Hvis din hylde har hyldeknægte, bør du montere dem på hylden først. Bor herefter den ene side i væggen, og brug så igen dit vaterpas til at sikre, at hylden er i vater, når den kommer op at hænge. 

TIP: Som tommelfingerregel bør du montere hyldeknægtene 1/6 fra hyldens kant. Man kan altså dividere længden på sin hylde med 6, og så har man den afstand, som der bør fra hyldeknægt til hyldens kant.