Hvilken boremaskine, borehammer eller skruemaskine er bedst til projektet?

En boremaskine er ikke bare en boremaskine – der findes flere forskellige typer, og de er alle gode til hver deres opgaver. 

Står du med en konkret opgave foran dig, så er det den, der bestemmer, hvilket stykke værktøj du skal finde frem. 

Står du derimod og skal købe en boremaskinej, så er det værd at tænke over, hvilke typer af projekter, du kommer til at stå over for. 

Hvilken boremaskine skal jeg vælge?

Når det gælder boremaskiner, så er det materialet, du vil bore i, der afgør, hvilken type boremaskine der er den bedste til opgaven. En almindelig bore-/skruemaskine kan bruges de fleste steder og til alle småprojekter i boligen.

Jo hårdere dine vægge er, des større udstyr kræver opgaven. En hård væg af mursten eller beton er bedst at bore i med en slagboremaskine eller - i de rigtigt svære tilfælde - en borehammer. 

Skruemaskiner lader dig let sætte skruer i væggen eller i møbler, når du f.eks. samler noget eller hænger ting op på væggen. 

Valget af boremaskine afhænger selvfølgelig også af, hvad du er for en type, og hvor ofte du kommer til at bruge maskinen.

Det er altid godt ikke at undervurdere, hvor meget du får brugt et godt stykke værktøj, når først man ejer det. Måske har du aldrig boret et hul før og forventer ikke er gøre det foreløbig igen, men når først den gode maskine ligger klar i skuffen, så er det hurtigt og let at starte og afslutte gør det selv-projekterne. 

Skal du i gang med store projekter, er det naturligvis også en god idé at overveje om ikke der skulle bruges flere penge på kvalitet, eller noget udstyr der ikke vejer nær så meget. 

Skal det være en god allround akku-bore-/skruemaskine med slagfunktion, eller kan du nøjes med en model med en ledning og uden udnødvendige indstillinger?

Hvad betyder akku? Batteri-boremaskine?

En akku-boremaskine er en boremaskine, der drives af et batteri. Akku står for akkumulator, som er et flot ord for batteri – noget der kan lades med energi. Modeller med ledninger er ofte væsentligt billigere. 

Skal jeg have en til det hele eller flere forskellige boremaskiner?

Måske er det en god idé at have flere stykker værktøj, hvis du skal sætte mange skruer i, men også bore nogle seriøse huller. En let akku-skruemaskine til at skrue alle skruerne i, og så en stor og kraftig slagboremaskine, som hurtigt kan lave de par huller, der kræver et seriøst stykke værktøj. 

Jo tungere dit værktøj er, des hårdere er det at arbejde med. Hvis bare du skal skrue et par enkelte skruer i væggen, gør det nok ikke så meget, om maskinen er lidt tung, men skal du arbejde længe, så er det klart en fordel at have forskelligt værktøj at vælge imellem. 

Batterilevetid er også værd at overveje, hvis du vælger akku-modeller. Skal du lave store eller længere varende projekter, er det pengene værd at købe maskiner med batterier, der lever længe. 

Hvis du sjældent skal bruge en borehammer, så er det måske en bedre idé blot at leje den frem for at købe den, da den som sagt kun er til at bore i de allerhårdeste vægge. De fleste byggemarkeder og -centre har et bredt udvalgt af værktøj til udlejning.

Hvad er forskellen på en skruemaskine, en boremaskine, en slagboremaskine og en borehammer? 

En skruemaskine er ofte en helt lille og handy akkumaskine, der ikke kan meget andet end at skrue. De er gode til samling af møbler og til småting, der hurtigt skal klares. Enkelte modeller er kraftige nok til at bore i bløde materialer, men en god bore-/skruemaskine er klart at foretrække, hvis du også regner med at skulle bore huller. 

Bore-/skruemaskine

En god bore-/skruemaskine kan bruges til de fleste almindelige opgaver i boligen. Den kan bore i de fleste lettere materialer og den bruges til at skrue skruer i. De fleste modeller er lette og håndterlige og kan indstilles til ikke at bruge for mange kræfter, når skruen skrues i, så hverken dit materiale, skruen eller du kommer til skade. 

Hvis du skal samle møbler, hænge ting op på lette vægge eller ønsker dig et fleksibelt og uundværligt stykke værktøj, så er det en bore-/skruemaskine, du leder efter. 

I dag har de fleste akku-boremaskiner også en slagfunktion, og i mange af dagligdagens projekter er den helt fint. Til de tungere boreopgaver bør du overveje en slagboremaskine eller en borehammer.

Brug en slagboremaskine til de hårde vægge

Det en slagboremaskine gør anderledes end en almindelig boremaskine, er, at boret er i rotation samtidigt med, at det bliver der stødt frem og tilbage. På den måde slår boremaskinen igennem materialet samtidig med at hullet bliver boret. 

Det gør det let at bore igennem hårde materialer f.eks. beton og mursten. Nogle materialer er skrøbelige, selvom de er hårde, og så vil slagfunktionen ødelægge materialet. Det kan f.eks. være fliser, klinker eller metal. 

Slagboremaskiner med og uden ledning

Ofte vil en slagboremaskine være med ledning. Det skyldes, at de er noget kraftigere end almindelige bore-/skruemaskiner. 

Forskellen på en borehammer og en slagboremaskine

Borehammeren slår langt kraftigere, end en slagboremaskine gør det. Det er et større og ofte noget tungere stykke værktøj, men hvis du skal bore i beton, er den klart at foretrække.

Hvor slagboremaskinen kræver lidt kræfter at få til at dykke ind i væggen, vil borehammeren uden videre synke ind i betonmuren. Derfor skal du også være forsigtig, når du bruger den. I f.eks. murstensvægge kan det være svært at lave et pænt hul med en borehammer, og murstenene og fugerne kan meget let tage skade. 

Her er det en kraftig borehammer. 

Her er det en kraftig borehammer. 

Forskellige typer bor til forskellige boremaskiner

De fleste bor og bitsæt passer til de fleste bore-/skruemaskiner og slagboremaskiner. De mindre moddeler kan have en øvre grænse for, hvor stort et bor, der kan bruges til den model, men så findes der adabtere, der lader dig bruge større værktøjer til din boremaskine. Når du vælger bor, er det igen opgaven og dit materiale, der bestemmer, hvilket bor du skal vælge.

Borehammeren bruger specielle bor, og når du vælger bor i byggecenteren vil der ofte være en hel sektion med større og kraftigere bor, der passer til borehammer. 

Boremaskinernes mange funktioner og udstyr

Når du skal købe boremaskine, er det værd at overveje, hvilke funktioner den har. Det kan være handy, at den kan indstilles, så den kan klare flere forskellige opgaver - det kunne f.eks. være en bore-/skruemaskine, der har en slagfunktion, så den vil kunne klare nogle af de opgaver en slagboremaskine kan. På samme måde har mange maskiner i dag en lås, der gør dig i stand til at justere skruehastigheden, så de, selvom de er kraftige, godt kan bruges til at skrue skruer i. 

Boremaskiner med dybdemåler/dybdestop

På mange maskiner findes udstyr, der kan indstilles, så dine huller ikke bliver for dybe eller går igennem væggen. 

Boremaskiner med ekstra håndgreb

På de større maskiner kan det være behændigt med mere end et greb. Det gælder særligt på de kraftigere slagboremaskiner og på borehammeren.  

Køb mere end ét ekstra batteri til din akku-boremaskine

Til akku-boremaskiner hører et batteri og dermed også en oplader. Det kan være en rigtig god idé at have mere end ét batteri, så du kan bruge maskinen imens et batteri er til opladning og bytte rundt, når du så løber tør for strøm. 

De fleste af de større producenter laver akku-værktøjsserier, hvor batteriet passer til alle de forskellige maskiner. Derfor kan det være smart at udvælge sig en favorit-producent, og fremover kun anskaffe sig værktøj, der bruger denne producents batteri.