Lav en boligens logbog

Måske er du så heldig, at der fulgte en logbog med din bolig, da du overtog den. Hvis ikke, så kan det være, at du skal påtage dig opgaven og sørge for, at der findes en. 
 
Hvor skønt ville det ikke være, hvis der fandtes hjælp og gode råd til dit hus, ligesom der følger en brugsanvisning med til så meget andet? Tænk hvis der fandtes billeder af, hvordan huset så ud, i 1983? 1923? Måske en ny ejer om 80 år, kan more sig over, hvordan forhaven ser ud i dag. 
 

Før logbog for din bolig

 
Det kan være praktisk både for dig selv og de kommende ejere af huset - også selvom de måske først skal overtage om en livstid. 
 
Bogen kan fyldes med praktiske informationer om vedligehold og renovationer af huset. Det hjælper til at huske, præcist hvilket år køkkenet blev malet, og med præcis hvilken farve. Det gør det let at holde styr på, hvornår taget blev skiftet sidst, og hvilke opgaver der har prioritet i fremtiden. Lav lister med materialer, skitser og saml fotos af projekter, bolig og have. Så bliver livet som boligejer lidt lettere, både for dig og fremtiden. 
 

8 Gode idéer til, hvad du kan føje til boligens logbog.

 
  • Saml matrikelkort, tegninger og tilladelser givet til om- og tilbygning.
  • Lav tegninger over, hvor i huset der findes VVS og strøm i vægge og gulv. 
  • Notér hvilke typer klinker, fliser, og andre belægninger, der bruges, hvis du renoverer et rum. Der er praktisk at vide, hvis der seneres skal laves udbedringer.
  • Notér hvem der har produceret vandhaner, blandingsbatterier, fyr osv. så det senere er let at finde reservedele.
  • Notér årstal for projekter og hændelser. Hvornår er renovationer udført? Hvilket år var der vand i kælderen? Er der en revne i murværket et sted, som nok skal kigges på, inden for nærmeste fremtid?  
  • Notér hvordan inventar er samlet og monteret. Når køkkenet en dag skal skiftes, så er det rart at vide, præcis hvordan det er monteret på væggen. 
  • Saml alle brugsanvisninger til fyr, termostater, hårde hvidevarer og meget andet, der kunne tænkes at være til hjælp for kommende ejere. 
  • Notér også forbrug - det giver vigtigt indblik i udsving, der kan tale for, at det er tid til renoveringer.

Og så historien 

Skriv ned hvem der har boet der, hvem der er kommet til verden og vokset op, om nogen er blevet gift eller død i den tid, de har boet der. Hvem flytter ind, og ud og hvornår? Huset består jo nok længere end de mange generationer, der bor der, så på sin vis er der også tale om en gæstebog.  
 

Hvorfor ikke også samle vigtig viden om haven? 

Lav en haveplan, der indeholder information om havens mange planter. Buske og træer er sjove at kende alderen på. Planter du et træ til eftertiden, er husets bog et godt sted at skrive lidt om hvorfor du gør det. Hvis træet er plantet for at markere en særlig tid i dit liv, så kan det være at fremtidige generationers kendskab til historien, uanset vigtigheden af den, kan gøre, at træet får lov at leve, selvom det en dag skygger på terrassen om eftermiddagen. 
 

Husk at tage billeder og føje til bogen med jævne mellemrum 

Eftertiden vil takke dig, når de en dag kan bladre i bogen og se, at huset har været i en helt anden farve. Måske kan de på billedet se en bil i indkørslen, der ellers kun fandtes i deres aller tidligste minder, eller måske kan de se, at det træ, der nu står og knejser i forhaven, engang har været bare en lille heist, netop plantet for at markerer en lille ny i familien.