Sådan er du en god nabo - 5 bud på det gode naboskab

Hvis du gør din nabo til en god allieret, kan I stå sammen om at forebygge nabokonflikter og undgå klager. I kan i fællesskab sikre hinandens hjem mod indbrud, ligesom I er bedst rustet mod ulykkestilfælde, som brand eller oversvømmelse i kælderen, ved at have hinandens ryg.
 
Du behøver ikke ligefrem elske din nabo som dig selv, men det er en god ide at være den nabo, du selv kunne tænke dig at have. Hvis du behandler din nabo, som du selv ønsker at blive behandlet, er du godt på vej mod det gode naboskab.
 

Kort fortalt kan det gode naboskab opsummeres i 5 bud:

 
  1. Start med en hilsen
  2. Tal sammen 
  3. Informer om projekter
  4. Sig pyt
  5. Tilbyd din hjælp 

1. Start med en hilsen

 
Det gode naboskab starter i det små. Vink, blink eller sig hej; dét at anerkende din nabos tilstedeværelse med en hilsen er grundstenen i et godt naboskab. Herfra kan I kun blive tættere, og en sludder mellem altaner eller over plankeværket er godt givet ud. 
 
Du kan se den korte sludder som en langvarig investering, for den skaber en forbindelse mellem jer, der vil gøre jer mere tolerante og rummelige overfor hinanden, hvilket er hovedingredienser i et godt naboskab. 
 
Slå to fluer med ét smæk ved at deltage i fælles arrangementer og arbejdsdage. Her får du både lejlighed til at tale med din nabo og samtidig vise, at du er engageret i fællesskabet. 
 

2. Tal sammen 

 
I er ikke længere fremmede for hinanden, hvilket gør det lettere at tale sammen i det hele taget, og på den måde forebygge en række konflikter. God kommunikation er nøgleord for det gode naboskab. 
 
Det er en kæmpe fordel, hvis du og din nabo er i stand til at tale om eventuelle konfliktpunkter fremfor at involvere for eksempel grundejerforeningens bestyrelse eller det kommunale hegnsvæsen.
 

3. Informer om projekter

 
God kommunikation kan også bestå i at informere din nabo i god tid om projekter, der måtte påvirke ham eller hende. Selvom du for eksempel har planer om at bygge noget helt lovligt, er det god nabostil at informere din nabo om det.
 
 
Det gælder også, hvis du har planer om at holde fest. Inviter naboen forbi til en drink og en svingom. På den måde bliver det lettere at bære over med eventuelle støjgener.
 

4. Sig pyt

 
Netop fordi man også selv holder en fest en gang imellem, har legende og larmende børn i haven eller planter et træ, der skygger, er det vigtigt, at man er tolerant. 
 
Tolerance og rummelighed er som nævnt hovedingredienser i et godt naboskab. Lad de små ting gå og husk, at du heller ikke er den perfekte nabo. 
 

5. Tilbyd din hjælp 

 
Det er både praktisk og behageligt at have hinandens ryg som naboer. I bor tæt sammen, så hvorfor ikke gøre livet lidt lettere for hinanden? Mangler din nabo en kop sukker eller en boremaskine, så vær klar til at låne ud. 
 
Hvis din nabo skal på ferie, så tilbyd at vande blomster og tømme postkasse. Det er både en kærlig gestus, men også en sikkerhedsforanstaltning, der holder tyvene fra døren. Bor du i en opgang, kan du ligeledes lægge din nabos dørmåtte på plads, når der har været trappevask.
 
Det er også trygt at vide, at naboen har din ryg i potentielle ulykkessituationer. Det kan være en god ide at udveksle mobilnumre, så I hurtigt kan få fat i hinanden, hvis I har mistanke om ubudne gæster, brand eller en oversvømmet kælder.
 
 
Det gode naboskab betaler sig. Så gå imødekommende og rummelig ind i dit naboskab og gør din nabo til din allierede.