Sådan vasker du bedst din bil

Bilnørderne vil sige, at det er en kunst og et præcisionsarbejde, men for alle os almindelige mennesker er det mere et spørgsmål om, hvordan det gøres lettest, uden at det går ud over bilens stand.

De fleste ønsker sig en velplejet bil, og de færreste at bruge timevis med svampen i hånden flere gange om måneden. Vi har samlet gode råd og vejledning til, hvordan du bedst holder bilen ren, så du undgår rust, ridser og spildte søndage. 

Bilvask: Må jeg vaske min bil derhjemme? 

De seneste år har der været en del debat om emnet. Er det ulovligt at vaske bilen i indkørslen? Rent juridisk så må du som udgangspunkt godt vaske din bil derhjemme. Der kan dog være forbud i lokalplaner imod at vaske bil i bestemte områder, ligesom der kan være regler for hvilke kemikalier, der må anvendes på egen grund af hensyn til sart natur i området. Hvis du er i tvivl, skal du spørge din kommune til råds.
 
Når du vasker bil, har du sandsynligvis ikke fuld kontrol over, hvor dit spildevand havner. Ikke alt ender i kloarken, hvor det bliver ledt til rensningsanlæg - noget af det siver ned i jorden.
 
Spildevandet fra en bilvask indeholder tungmetaller, og ikke alle autoshampooer er lige miljøvenlige. Selv hvis dit spildevand ikke siver ned i jorden, så bliver det formentlig ledt til en regnvandskloak, som ikke leder til rensningsanlægget. 
 
Det rigtige og mest miljøvenlige sted at vaske sin bil er derfor en vaskehal. Her bliver spildevandet med sikkerhed ledt til rensningsanlægget. Der bliver desuden brugt langt mindre vand på en vask i en vaskehal end i en gennemsnitlig bilvask i hånden.  

Vaskehal hver gang?

Vaskehallen som let og miljøvenligt alternativ til den manuelle vask får sikkert de magelige til at frydes. Desværre er det bare ikke tilstrækkeligt med vaskehallens overfladiske vask. Vaskehallen når nemlig ikke ind i alle de små kroge, revner og kanter, hvor snavset for alvor gør skade. Derfor er det nødvendigt at sætte tid af, mindst et par gange om året, til at give bilen den kærlighed den fortjener, med en omhyggelig, manuel håndvask. 
 
Der er dog stadig problemet med spildevandet. På flere tankstationer findes vaskekabiner, hvor du kan give din bil den håndvask som den fortjener. Og så er du sikker på, at vandet ryger til rensningsanlægget. 
 
Går du på jagt iblandt de mange specialprodukter til bilvask, vil du støde på skyllefri shampoo, som gør det muligt at vaske bilen derhjemme, uden at skulle skylle bilen med vandslangen. På den måde undgår du også det problematiske spildevand. Skyllefri shampoo sprøjtes på bilen med en tryksprøjte, og derefter tørres det af med en microfiberklud. Det er altså et glimrende alternativ til vandslangen og til vaskehallen, hvis du vil mindske dit vandforbrug og undgå at tungmetaller havner steder, hvor de ikke bør være. 
 

Den gode, manuelle bilvask

Trods de glimrende alternativer så er en skånsom, grundig og manuel håndvask en god idé et par gange om året, for rigtig at få skidtet i bund. Vigtigst er det at holde sig øje for, at en god, manuel vask er en skånsom og grundig vask. 
 
Først og fremmest - og vigtigst - er at vælge det rette udstyr. Sørg for at du bruger rengøringsmidler, der egner sig til bilvask. Opvaskemidler der ikke er lavet til bilen, kan opløse det fedtlag, der beskytter lakken imod skidt og ridser. Vælg svanemærkede vaskemidler til manuel bilvask. 
 

Brug mikrofiberklude og -vaskehænder

Almindelige håndklæder eller svampe kan synes oplagte, særligt hvis det er noget du allerede ejer, men du ridser lakken. Langt det bedste og sikreste er en vaskehånd eller -klud i mikrofiber. Anskaf rigeligt med klude, og dedikér dem til specifikke områder på bilen (fx én til overflader, én til dørfalse og én til fælge) og sørg for at have en til at sæbe ind, og en til at tørre af. På den måde mindsker du chancen for, at du får kørt skidtet rundt på lakken. Brug en ny klud, så snart en klud synes for snavset. Mikrofiberhåndklæder er ligeledes det eneste rigtige til aftørring af bilen. 
 

Brug flere spande

Én til rensning af klude og vaskehænder, og én med sæbevand. Tøv ikke med at skifte vandet, når det er for snavset, og skift det, når du har vasket særligt snavsede områder som fx fælge. Det kan anbefales at anskaffe spande med et filter eller et vaskebræt, som bruges til at gnide vaskehånden fri af snavs, før den igen skal gnubbes imod bilen. 
 
Hvis ikke du ejer noget af det nødvendige udstyr, så kan der købes samlede vaskepakker hos flere forhandlere- Her får du får både de rette vaskemidler, men også udstyret til at anvende dem. 
 
Der er mange måder at gribe bilvasken det an på, og auto-aficionados går jævnligt i clinch med hinanden over den helt rette måde at gribe jobbet an på. Trods mange meninger kan de fleste blive enige om, at den klassiske metode med nedspuling og indsæbning er et sikkert og skånsomt valg.
 
 

Klassisk manuel bilvask trin for trin: 

  1. 1. Spul bilen grundigt med en vandslange eller en højtryksrenser. 
  2. 2. Sæb bilen ind med sæbevand eller en skumlanse til højtryksrenser. Lad skummet sidde 5 minutter. 
  3. 3. Spul bilen igen, og vær grundig. Se efter steder, du har overset.
  4. 4. Håndvask - vask et lille område ad gangen, vær blid og brug rigeligt vand.  
  5. 5. Spul bilen en sidst gang. Se igen efter steder, du har overset.  
  6. 6. Aftørring med mikrofiberhåndklæde - vær forsigtig, og omhyggelig. 
Det er vigtigt at hvert trin udføres oppe fra og ned. Dog bør du vaske sine fælge, og dine dørfalse, som det første, da de ofte er noget mere snavsede end resten af bilen. Så undergår du at få sjasket snavs op på en ellers ren bil. 
 
De første tre trin er til for at blødgøre og fjerne det groveste skidt. Nedspulningen af flere omgange gøres for at mindske mængden af skidt på bilen, når du når til at gnide en klud eller vaskehånd imod bilen. Det er her, at der er risiko for at ridse bilen, så vær omhyggelig med at holde vaskehånden ren, og tryk kun ganske let imod lakken. Vask oppefra og ned, og i cirkulerende bevægelser. 
 
Pas på med højtryksrenseren. Den kan være en stor hjælp, men pas på, du ikke er for hård mod lakken. Vælg en indstilling, hvor du kan spule dig selv i håndfladen uden at det gør ondt. Så tager lakken ingen skade. 
 

Aftørring er også en kunst

Aftørring af bilen gør, at du ikke får kalkpletter på bilen, når vandet fordamper. Hvis du vasker bil i solskin, vil du opleve, at du ikke når at tørre vandet af, før det er fordampet. Hvis du vil have et helt perfekt resultat, er det oplagt at vaske bil på overskyede, kølige dage, eller i skyggen først eller sidst på dagen. Også her skal udstyret være i orden: brug kun microfiberhåndklæder til aftørring af bilen. 
 
Er undervognsvask nødvendigt?
Undervognsvask er nødvendigt, da en stor mængde snavs og skidt samler sig de steder, hvor du ikke umiddelbart kommer til med en almindelig omgang bilvask. Det kan sagtens klares med en vandslange, så ingen grund til at lave ekstra tilkøb i vaskehallen. 
 
Den helt store omgang er uundgåelig, hvis du vil være sikker på, at bilen ikke tager skade. Sørg for, at du kommer ordenligt i bund med en manuel bilvask 3-4 gange om året. Så kan du ellers holde bilen pæn med et af vaskehallens billige programmer.