Smuk og sanselig blomstermagi i Småland

Det kan virke som en umulig drøm at få tid til at sætte sig ned og bare lade sig beruse af omgivelserne omkring én.  Nå at sanse, hvad det egentligt er for dufte, der blander sig  med hinanden og langsomt danser imod én. Men den drøm er faktisk ikke længere væk end en enkelt tur over Øresund. Her finder du nemlig – midt i Småland – de tusinde blomsters verden.

Den der var grobund for en karriere

I Kronobergs Len ligger Linnés Råshult Kulturreservat. Det var her, en af verdens største naturvidenskabsmænd, Carl von Linné, blev født i 1707 og her, hans passion for botanik blev vakt. I dag er der etableret et ”kulturreservat”, der har til formål at restaurere og reetablere landskabet og naturen til det udseende, det havde dengang i 1700-tallet. Og i dag lokker urte-, kål-, humle- og frugthaven derfor med de samme behagelig dufte og inspirerende opsætninger, som lokkede Linné selv.

Den der har blomsterkunst

Midt mellem skovens majestætiske træer og det smålandske højland ligger den historiske herregård Gunillaberg. Gården har siden 2008 været ejet af den danske blomsterkunstner Tage Andersen, der har skabt både en helt særlig atmosfære og et kulturelt knudepunkt til, for og med sin kunst.

Den der er kongelig

Hvis der er nogen i Sverige, der ved, hvor man skal opholde sig for rigtigt at indsnuse humlen af skønhed, så må det være den svenske kongefamilie. Om sommeren residere den nemlig i et af Smålands smukkeste områder – på slottet Solliden på Öland. Den italiensk inspireret villa er omgivet af fantastiske haver og parkområder, der ikke kun er fyldt med blomster, men også havepavilloner og kunstudstillinger.

Den der er unik og uopdyrket

På Öland finder man også naturområdet ”Stora Alvaret”. Her vil man ikke kunne få øje på et eneste træ, men derimod kun en kalkstensslette med et tyndt jordlag dækket af små blomster. ”Alvar” betyder skovløst område, og denne type natur findes kun få andre steder i Sverige og Estland. Området strækker sig over 300 kvadratkilometer, hvilket svarer til 25 procent af Ölands samlede areal, og så er det på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Den hvor man kan gøre et godt køb

Der findes mange loppemarkeder i Sverige, men et af de bedste og mest kendte er Östregårds Antik og Loppemarked. Hver søndag mellem april og september vil man se folk stå i kø længe før, dørene bliver åbnet ved middagstid, simpelthen fordi Östregård har alt, hvad hjertet kan begære af loppefund og gammelt traditionelt svensk håndværk stillet frem inde i en stor hal såvel som uden for på gårdspladsen og i haven.        

Se mere om Småland her