Vælg det rette bor til opgaven

Alle værktøjskasser bør indeholde et udvalg af forskellige bor til boremaskinen. Ikke bare forskellige størrelser, men også bor, der egner sig til forskellige materialer. Alt efter om du er ude på at opkvalificere værktøjssamlingen, eller leder efter præcis det rette bor til netop den opgave du står foran, så er her tips til at vælge det rette bor.  

Hvilket bor skal jeg vælge?

En ting er, at en hylde falder ned af væggen, og arbejdet må gøres om – en anden er hvis der er nogen der kommer til skade som følge af det. Når du laver noget i hjemmet, er det vigtigt at udføre et godt stykke arbejde. Som med meget andet, gælder det, at det vigtigste er at have det rette værktøj til rådighed. Når du skal bore huller, så gælder det - foruden at have en god boremaskine - at have det rigtige bor til det materiale du ønsker at bore i. 

Vælg dit bor, ud fra hvilket materiale du vil bore i

Når du står i byggemarkedet, bør du starte med, at lede efter bor der passer til det materiale, du vil bore i. Spørger du en fagmand, vil han straks spørge, hvad du skal bore i, og derefter udpege den rette afdeling. Står du tilmed med en pakke skruer i hånden, så vil han sikkert ikke tøve med at tage præcis det bor ned fra væggen, som du skal bruge. Æsker med skruer, bøsninger osv. har nemlig påskrevet borstørrelse.

Træ, mur, beton eller metal?

De grundlæggende bortyper kan inddeles i tre grupper:
  1. Træspiralbor
  2. Beton- og murbor
  3. Metalspiralbor
Disse bor bruges til deres respektive materialer.  Ved du hvilket materiale du skal bore i, så er du allerede tæt på det rette valg. Størrelsen af boret afhænger af hvad du vil skrue i hullet. Når du har valgt skruer og rawlplugs, så kan du se på æsken, hvilken størrelse bor du skal anvende. 
 

1. Træbor

Træspiralbor er nok det mest almindelige bor i værktøjskassen. Det bruges til de fleste typer træ, og har en spids, der hjælper med at dykke ned i det bløde træ, og lave et fint og rent hul. 
 

2. Beton- og murbor

Betonspiralbor består af et hårdt metal, og er udstyret med en flad plade som spids, der hjælper boret til let at skære igennem de hårde mure. Hvis du bruger en borehammer, skal du vælge de mur- og betonbor som har en særlig fatning til netop borehammeren. De kaldes også ofte for hammerbor. Hvis du bor i et betonbyggeri, vil det ofte være nødvendigt eller i hvert fald klogt at anvende en borehammer. 
 

3. Metalbor

Metalspiralbor har ingen særlig spids, men er fremstillet af stærkt stål. Det bruges til at bore i forskellige typer af metal – jern, messing, aluminium etc. Når du borer i metal, bør du anvende skæreolie til afkøling af boret og materialet, hvis der er tale om mere end et tyndt stykke materiale.  
 

Alverdens specialbor

Der findes udover de tre typer mange forskellige typer specialbor.
Foruden multiboret, som forener de tre grundlæggende typer i ét bor, findes bor til andre opgaver end blot at bore et hul i en væg. Typisk vil det være bor beregnet til større projekter, hvor det er nødvendigt at bore særligt dybe eller store, eller huller med en anden form en et cylinder. 
 
Til store huller i fx træ findes fladbor, også kaldet et spiralbor, med en flad klinge, der er i stand til at bore store huller. Skal hullet være større findes hulsavbor, også kaldet et kopbor, er et bor med udskiftelige klinger, der let kan bore større huller i forskellige typer plader. 
 
Forsænkerbor er også et udmærket bor at have i værktøjskassen. Forsænkerboret er beregnet til at lave undersænk på de huller, du har boret. Sådan kan du lave en fordybning, som skruens hoved synker ned i, og på den måde ender skruens med at flugte med det materiale, du har boret i. Det giver en jævn overflade. 

Og så er der glas-, flise- og keramikbor

Der findes også specielle bor til de lidt vanskeligere materialer som glas, fliser og keramik. Det er strengt nødvendigt, at vælge bor der passer til materialet, særligt når det gælder disse materialer. Det er let at ødelægge en flise eller en klinke, hvis du forsøger at tvinge et uegnet bor igennem det. 
 

Vælg en borsamling i praktisk boks

I byggemarkeder sælges bor både enkeltvis, men også i samlinger af forskellig art. Det kan være en samling til et bestemt materiale, eller en større samling af bor i de mest almindelige størrelser og materialer. Det er en glimrende investering, hvis du står og ønsker dig, at udvide værktøjssamlingen og være mere fleksibel i dine opgaver i fremtiden. 
 
Køber du en samling, er der også den fordel, at de kommer i en holder, der sørger for at borene ikke rasler rundt blandt hinanden og bliver sløve. Køber du bor enkeltvis, er det en god idé at finde på en opbevaringsløsning, der sørger for det samme, så boret kan holde sig fint og skarpt til næste gang du skal bore et godt og pænt hul.