Køkken

Det skal du vide, inden du vælger køkkenbordplade

Onsdag, 12. januar 2022 - 8:33 - af Christine Agertoft / Foto: Mikkel Tjellesen og PR 12.01.2022
Få et nemt overblik over fordele og ulemper ved en køkkenbordplade af laminat, corian, granit, træ eller et af de øvrige populære bordplade-materialer.

Du ved helt sikkert, hvor stor forskel en køkkenbordplade kan gøre for køkkenets udseende. Men ved du, hvilken forskel de gør i dagligdagen, når der skal snittes, bages, skæres og skures på dem? Det er nemlig i hverdagen, køkkenbordpladen skal bevise sit værd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvilken bordplade skal jeg vælge til køkkenet?

En køkkenbordplade i laminat sparer dig mange penge, men hvad sker der, når køkkenkniven smutter? Det og alle dine øvrige spørgsmål, får du svar på herunder, hvor vi har lavet en supernem oversigt over fordele og ulemper ved de forskellige typer køkkenbordplader.

Køkkenbordplader af træ

Mange vælger træbordplader fordi, de giver køkkenet et varmt og autentisk look. Men der er både fordele og ulemper ved dette materiale:

Køkkenbordplade i træ

+ Tilføjer varme til rummet

+ Kan laves i mange forskellige træsorter, og disse kan behandles på mange forskellige måder

+ Kan bruges som arbejdsflade, og du kan skære direkte på dem

- Medmindre de er forseglet helt korrekt, kan de danne grobund for bakterier

- Hvis de ikke jævnligt behandles med olie eller lignende, kan der trænge vand ned i træet og ødelægge bordpladen. Især omkring vasken

- Ofte ses knivmærker og slag, men nogle vil mene, at det gør pladen smukkere

Køkkenbordplader af laminat

Laminat er uhyre populært, fordi prisen er lav, og fordi der hele tiden udvikles nye flotte designs. Men der er ting, du skal vide:

+ Prisen er ikke til at slå

+ Nem at gøre ren og vedligeholde

+ Laminat har udviklet sig meget og er i dag langt mere holdbar end for bare 10 år siden

- Det er nemt at lave skæremærker og ridser i laminat

- Du kan ikke stille varme potter og pander på laminatbordplader

- Ridser og varmeskader er svære at reparere og kræver, at hele bordpladen udskiftes

Køkkenbordplader af marmor

Marmor er brugt gennem århundreder, og det er der en god grund til, men marmor er bestemt ikke vedligeholdelsesfrit:

Køkkenbordeplade i marmor

+ Enestående smuk

+ Du kan stille varme ting på marmorbordpladen

+ Kan holde hele livet, hvis den bliver behandlet korrekt

- Prisen

- Syreholdig mad, såsom tomat, kan ætse overfladen og gøre den modtagelig overfor pletter

- Marmor kan lettere knække end fx granit og er dyr at udskifte

Køkkenbordplader af corian (og lignende bordplader af akrylkomposit)

Corian tog køkkenmarkedet med storm, da det kom frem. Endelig kunne man får tynde bordplader i et holdbart materiale. Men corian er ikke problemfrit:

+ Køkkenbordpladen kan laves tynd og elegant

+ Bordplade og vask kan støbes ud i et

+ Corianbordpladen er hygiejnisk

- Prisen er i den høje ende

- Den tåler ikke høj varme – så ingen varme pander

- Kan ikke bruges som skærebræt, da skæremærker kan ses

Hvad er corian?

Corian er et materiale, hvor naturlige mineraler og akryl er blandet og bruges til at lave kompositbordplader. Materialet er fantastisk til køkkenbordpladen, fordi det ligner natursten og ser eksklusivt ud, samtidig med at det er praktisk og kan rengøres med en oprevet klud med varmt vand.

Køkkenbordplader af rustfri stål

Hvis man gerne vil have et råt industrielt look i sit køkken er en bordplade i rustfri stål næsten et must. Her er fordele og ulemper:

Køkkenbordplade i stål

+ Det mest hygiejniske materiale til en bordplade

+ Kan nemt holde 15 til 25 år

+ Nemt at gøre rent

- Visse madvare kan ætse overflade og efterlade permanente pletter

- Skal som oftest specialfremstilles til lige netop dit køkken, og prisen er derfor i den høje ende

- Fingeraftryk, ridser og meget andet kan meget nemt ses

Køkkenbordplade i kvarts

Ligesom marmor og granit er kvarts lavet af sten, men modsat marmor og granit er kvarts ikke lavet af solid sten. Det giver plusser og minusser:

Køkkenbordplade i kvarts

+ Kvarts er mere fleksibelt end granit og marmor, og derfor er risikoen for at slå et hjørne af mindre

+ Næsten umulig at ridse

+ Skal ikke overfladebehandles som de øvrige køkkenbordplader i sten

- Tåler ikke ligeså høj varme som fx granit

- Direkte sollys kan få farven til at falme

- Som med de øvrige køkkenbordplader af sten er prisen høj

Bordplader af granit

Mange vælger granitbordplader omkring kogeøen, fordi de er varmeresistente, men der er både plusser og minusser ved materialet:

+ Findes i et væld af farver og mønstre

+ Utrolig holdbar bordplade

+ Du kan stille varme gryder og pander på den, og den giver dig dermed en større arbejdsflade

- Granit skal forsegles korrekt. Er bordpladen ikke det, kan rødvin og lignende efterlade permanente pletter

- Prisen er høj

- Du kan i meget uheldige tilfælde komme til at brække et hjørne af bordpladen med et hårdt slag

Køkkenbordplader i beton

Engang var betonbordplader mest et DIY-projekt og kom ofte til at veje enormt meget, men i dag er der sket meget:

+ Meget holdbar og svær at ridse

+ Tåler høj varme

+ Kan laves i mange forskellige farver

- Skal overfladebehandles jævnligt

- Sårbar overfor pletter

- Kan knække