Brød

Dampet rugbrød fra Island

Det islandske rugbrød bages ved dampkogning over længere tid. Det giver brødet en dyb, sødlig smag. Få opskriften her!
af Cecilie Sofie Svensson / Foto: Anders Schønnemann 19.09.2017
Dampet rugbrød fra Island

Det islandske rugbrød har en smag og en konsistens, der minder lidt om pumpernikkel. I stedet for at bage det traditionelt i ovnen dampkoger man brødet over længere tid, så sukkerstofferne i brødet karamelliserer og giver en dyb, sødlig smag. Det øger desuden brødets holdbarhed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dampkogningen giver god mening på Island, der har mange varme kilder. Tilberedningsmetoden er et typisk eksempel på, hvordan man gennem tiden har udnyttet omgivelserne til at lave et særligt brød karakteristisk for netop dét land.

Få opskriften på saftigt hjemmebagt rugbrød med nisseøl

Rugmel har været dyrket i Norden siden stenalderen og har siden da udgjort en vigtig del af vores kost. Rug er utroligt rig på næringsstoffer og har et højt niveau af livsvigtige mineraler. Hvis du vil have et lidt lettere brød, kan det fine rugmel erstattes af hvedemel eller speltmel

Opskrift på dampet rugbrød

1 stk.

Det skal du bruge for at lave dampet rugbrød:

  • 320 g groft rugmel
  • 180 g fint rugmel
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2½ dl letmælk
  • 2 dl mørk øl, gerne juleøl
  • 3 spsk. mørk sirup
  • 2 rene mælkekartoner eller en cylinderformet metaldåse
  • 15 g smeltet smør

Prøv denne opskrift på knasende sprød baguettes her!

Sådan laver du dampet rugbrød:

  1. Bland rugmel, bagepulver og salt i en skål.
  2. Lun mælken til den er ca. 40°.
  3. Rør mælk og øl sammen med siruppen i melblandingen, til dejen er ensartet.
  4. Smør mælkekartonerne med smeltet smør, og fordel dejen i de to kartoner.
  5. Luk kartonerne, så der ikke kan komme væske ind − brug gerne sølvpapir eller en clips til formålet.
  6. Stil kartonerne med dej i en gryde.
  7. Fyld vand mindst halvt op på kartonernes side, og bring gryden i kog.
  8. Læg låg på gryden. Hvis den ikke kan lukkes, fordi kartonerne er for høje, kan du lægge sølvpapir på og binde en snor rundt om, så der ikke kan komme damp ud.
  9. Kog brødene på lavt blus i ca. 3½ time, og kig indimellem. Gryden må ikke koge tør. Tag kartonerne med brød op af gryden, og befri brødet, så det kan afkøle på en rist.

TIP! Har du ikke en gryde, som er stor nok, kan du godt genskabe konceptet i ovnen: Fyld et ovnfast fad halvt op med vand, og læg kartonerne ned i bunden. Dæk det hele godt til med sølvpapir, så dampen ikke kan slippe ud. Bag brødene ved 175°.

Prøv også: 10 lækre opskrifter på brød