Desserter og kager

Himmelsk kransekage til din nytårsmenu

Få opskriften på en skøn kransekage til din nytårsmenu, som du kan lave flere dage forinden. God kransekage-bagning...
af Camilla Zarah Lawes / Foto: Betina Hastoft 7.12.2015
Kransekage til din nytårsmenu

Hvis du er i gang med at planlægge nytårsmenuen, så må den obligatoriske kransekage ikke mangle. Det kan være fristende af købe sig til en hurtig løsning, men det kan faktisk godt betale sig at lave en hjemmelavet kransekage - og så er det ikke så besværligt, som du måske tror! Kransekage-ringene kan bages mange dage i forvejen og opbevares i fryseren. Det bliver konsistensen faktisk bare endnu bedre af. Vent blot med at pynte dem med glasur og med at samle kransekagetårnet, til du har tøet ringene op igen. (Tip! Du kan også få opskriften på kransekage med hindbær her!) Prøv også: 10 festlige forretter til nytårsmenuen 3 lækre hovedretter til nytårsmenuen 10 lækre desserter til nytår

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Opskrift på kransekage til din nytårsmenu

Ingredienser til kransekagen til din nytårsmenu:

  • 400 g ren rå marcipan
  • 175 flormelis
  • 1 æggehvide
Glasur:
  • 100 g flormelis
  • ca. 5 tsk æggehvide, pasteuriseret
Du skal også bruge:
  • 100 g mørk chokolade

Sådan laver du din kransekage til din nytårsmenu:

  1. Tænd ovnen på 170º varmluft. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Ælt marcipan, flormelis og æggehvide grundigt sammen med hænderne.
  2. Rul kransekage-massen ud til 2 lige store pølser i 60 cm’s længde. Drys evt. bordet med lidt flormelis, så massen ikke klistrer sig fast.
  3. Skær den ene pølse ud i 3 stykker på 15, 18 og 27 cm. Skær den anden pølse ud i 3 stykker på 12, 21 og 24 cm. Der bliver en lille stump dej til overs – tril den til en kugle, og gem den til toppen af kransekagen.
  4. Form de øvrige 6 stykker kransekage-masse til 6 ringe i stigende størrelse, og læg dem på 1 eller 2 bageplader beklædt beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt spidse i toppen med fingrene, så de får kransekage-facon.
  5. Bag kransekage-ringene i 10-15 minutter, til de er gyldentbrune. Lad dem køle helt af, før du flytter på dem – når de lige er kommet ud af ovnen, er de bløde, men når de er kølet af, bliver overfladen hård.
  6. Glasur: Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk glasur. Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille tylle på, og sprøjt glasuren på kransekage-ringene i et jævnt zigzagmønster. Lad glasuren stivne.
  7. Sådan samler du kransekagen: Hak chokoladen i små stykker, og læg dem i en varmefast skål. Placer skålen over en lille gryde med kogende vand i bunden, og lad chokoladen smelte. Undgå, at der kommer vand eller damp i chokoladen. Læg den største kransekage-ring på et serveringsfad, pensl undersiden af den næststørste ring med smeltet chokolade, og læg den oven på den største ring. Fortsæt med at lime ringene sammen med chokolade på denne måde – hold forsigtigt på indersiden af dem, så glasuren ikke bliver mast. Lim til sidst den lille top fast med chokolade øverst på kransekagen.