Se også
Desserter og kager
Julesnurrer: kardemommeboller med vaniljecreme
Disse kardemommeboller med remonce og vaniljecreme får tænderne til at løbe i vand, så snart duften breder sig i hjemmet. Og de smager mindst lige så godt, som de dufter! De søde julekrydderier gør dem perfekte til adventshyggen.
af Camilla Fahlström, redigeret til web. Foto: Stine Christiansen
4.10.2022
Julen er lig med hjemmebag, så hvorfor ikke prøve en omgang klassiske gærdejskager i nye, julede klæder? Disse kardemommeboller med vaniljecreme er en fryd for både øjne og smagsløg – og så er de slet ikke så svære at lave, som man skulle tro!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Få opskriften kardemommeboller med vaniljecreme lige her:
Antal: 4 personer
Ingredienser til kardemommeboller:
Dej:
- 20 g gær
- 2,5 dl sødmælk
- 450 g hvedemelvor
- 70 g sukker
- 0,5 tsk. Salt
- 1,5 spsk. stødt kardemomme
- 30 g kandiseret appelsinskal
- 15 g sukat
- 20 g rosiner
- 70 g blødt smør
- 1 æg til pensling
Vaniljecreme:
- 1,25 dl piskefløde
- 1,25 dl sødmælk
- 1 vaniljestang
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 20 g majsstivelse (f.eks. Maizena)
Remonce:
- 150 g blødt smør
- 2 spsk. stødt kardemomme
- 85 g sukker
Se også
Opskrift på Paris-Brest med hasselnødder
Sådan laver du dejen til kardemommeboller:
- Opløs gær i lunken sødmælk.
- Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, kandiseret appelsinskal, sukat i små stykker og rosiner.
- Ælt i ca. 3 minutter, til dejen er ensartet.
- Tilsæt blødt smør i små stykker, og ælt smørret ind i dejen. Ælt dejen igennem, indtil den er smidig og elastisk (ved mellem hastighed i mindst 10 minutter, hvis du bruger røremaskine).
- Form dejen til en kugle, og dæk skålen med et fugtigt klæde. Lad dejen hæve ca. 1 time til dobbelt størrelse.
- Rul ud til et 1 cm tykt rektangel.
Sådan laver du vaniljecreme:
- Varm fløde og mælk op til kogepunktet. Tilsæt vaniljekorn og flækket vaniljestang.
- Pisk æg og sukker sammen. Tilsæt majsstivelse under piskning.
- Bland en lille smule af mælkeblandingen i æggeblandingen, og bland derefter hele æggeblandingen i gryden.
- Varm op ved svag varme under omrøring, til cremen tykner. Den må ikke koge. Tag af varmen.
Sådan laver du remonce:
- Rør smør, kardemomme og sukker sammen.
- Smør det på den nederste halvdel af den udrullede dej.
Sådan laver du kardemommeboller med vaniljecreme:
- Fold den øverste halvdel af dejen ned over den nederste halvdel med remoncen. Rul dejen let ud til et rektangel igen.
- Skær i ca. 18 strimler på den korte led på 2 cm i bredden med en skarp kniv.
- Sno en strimmel rundt om sig selv, og form en cirkel.
- Placér cirklen på en bageplade med bagepapir, og fortsæt, indtil alle boller er formet.
- Lad efterhæve tildækket i ca. 40 minutter.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og bag dem i ovnen ved 225° i 8 minutter.
- Tag hurtigt bollerne ud af ovnen, og placér 1 spsk. vaniljecreme midt på hver bolle.
- Sæt bagepladen tilbage i ovnen, og bag, indtil bollerne er gyldne.
Se også