ANLÆG DIG EN KØKKENHAVE

Nybegynder? Her får du en stor begynderguide til køkkenhaven.

Der er flere måder at dyrke afgrøder i haven. Den mest normal er ved at anlægge en køkkenhave og dyrke efter rækkemetoden. Du kan også dyrke dine afgrøder i højbede. 

eller have en køkkenhave i krukker — selv krydderurter i vindueskarmen kan med lidt god vilje kaldes en køkkenhave. 

Sædskifte i køkkenhaven

Det er en stor fordel at kende lidt til begrebet sædskifte, hvis man vil have succes i køkkenhaven. Ved sædskifte sørger man for ikke at dyrke den samme slags afgrøde samme sted flere år i streg. Det til dels fordi, at den samme type plante bruger samme type næring i jorden år efter år — det kan man dog gøde sig ud af — den vigtigste grund er, at de skadedyr der knytter sig til en bestemt afgrøde, ikke får lov at forsætte hvor de slap fra sidste år, og så slipper du for at sprøjte m.m. Læs mere: Sædskifte i køkkenhaven. 

Hvad skal jeg dyrke i køkkenhaven?

Under artiklen her finder du alverdens idéer til afgrøder i køkkenhaven. Det er både grøntsager, frugt, bær og krydderurter. Vores favoritter er klassikere som gulerødderærter og sukkermajs — tip: sukkermajs kræver forspiring, hvis de skal lykkedes herhjemme. 

Tip: Ingen køkkenhave uden kompost.

Selvforsyner i køkkenhaven

Hvis du vil være selvforsyner, skal du planlægge projektet grundigt. Det kræver kvadratmeter, timing og tilrettelæggelse. Du kan finde en såkalender her. 

Mange afgrøder, der dyrkes i køkkenhaven kan planlægges, så der høstes over lange perioder, og flere af dem kan tilmed opbevares længe. Kartofler og æbler er klassikere at have på lager men en hel del afgrøder kan holde sig hele vinteren: Udendørs opbevaring af afgrøder.

Har du problemer med skadedyr i køkkenhaven? Her kan du læse om skadedyr — og her om bladlus.