sildebensparket_inspiration_stue_egetraessildeben
Stue

10 smukke hjem med sildebensparket

af Redaktionen. Foto: Peter Kragballe 29.11.2021
Sildebensparket har et flot og eksklusivt udtryk, der vil løfte hjemmets udtryk til et nyt niveau. Find inspiration til, hvordan du kan bruge sildebensmønstret her.

I herskabslejligheder og villaer finder man ofte sildebensparket. Det er tidløst og smukt at se på. I dag er det smukke gulv ikke nødvendigvis noget, der vælter budgettet, da der findes mange kvaliteter og løsninger.

Inspiration til indretning med smukke gulve i sildebensparket

Hvis du planlægger nye gulve med sildebensparket, kan du overveje at få det lagt af en professionel eller lægge det selv. Køber du gulvet inklusiv lægning er der ofte en kvadratmeterpris, der er let at regne med, og så slipper du tilmed for besværet. Oven i det kommer garantien for kvaliteten, der følger med, når du får en håndværker til at lægge det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan lægger du selv sildebensparket

Det er en stor opgave, og det kræver en rimelig erfaren gør det selv-type at lægge et sildebensparket selv. Lægger du det selv, får du dog gulvet billigere, end hvis en håndværker skulle lægge det, og så er der selvfølgelig tilfredsheden i sådan et gør det selv-projekt.

Hemmeligheden er at investere i parketstave af høj kvalitet, så de er meget præcise i deres mål. På samme måde må du selv være nøjsom. Sildebensmønstret er ganske utilgiveligt, så selv små fejl vil tydeligt kunne ses senere i processen, når hele mønsteret begynder at forskyde sig.

Dit sildebensparket leveres som parketstave af to typer: venstrestave og højrestave, der tilsammen danner det meget fine sildebensmønster. Stavene lægges og klæbes fast med elastikklæber.

Tips til lægning af sildebensparket:

  1. Køb parketstave af høj kvalitet.
  2. Tag dig god tid, og vær præcis. Omhyggelighed er altafgørende for et smukt resultat.
  3. Hæng en målesnor op, så du hele tiden er sikker på, at mønsteret ligger lige.
  4. Sørg for jævnt underlag, fx på et gammelt gulv med et lag spånplade ovenpå.
  5. ​Anskaf knæbeskytter, godt med målesnor og ekstra klæbemasse, så du ikke må stoppe op midt i projektet.
her

Bland forskellige gulve med sildebensparket

Det kan være svært at gennemskue, hvordan man skal sammensætte gulve. Sildebensmønsteret er tidløst, og af den årsag er det faktisk slet ikke så svært at mikse med andre gulve. Det er f.eks. flot op til køkkenet, hvor der kan være sildebensmønster i fliserne eller en helt anden type gulv.

Hvis du kun arbejder med trægulve i dit hjem, vil det være at foretrække at holde gulvene i samme farve og træsort. Det kan til gengæld være rigtig flot og enkelt, selvom der er tre forskellige gulve, hvis de er i samme nuance.

Sildeben som laminat

Laminat har de sidste år fået en revanche og er blevet en større del af de danske hjem. Hvis du drømmer om et eksklusivt sildebensparket, men måske ikke har budget eller er bange for at slide på gulvet, kan du med fordel købe laminat. Det fås i flere naturlige farver og ligner altså et ægte sildebensparket til forveksling.

Fliser i sildebensmønster

Sildeben kan bruges så smukt på badeværelser, køkkener og entreer, men her er det ikke altid praktisk med trægulv. Derfor er fliser lagt i sildebensmønster en populær løsning. Fliserne kan købes i mange forskellige farver, størrelser og udtryk, så du kan tilpasse det lige præcis dit hjem.

SE OGSÅ: 25 inspirerende badeværelser

10 smukke hjem med sildebensparket

sildebensparket_inspiration_entre-trappe-indretning

Foto: Iben og Niels Ahlberg

I denne smukke villa nord for København finder du dette sildebensparket. Dagslyset reflekteres i det lakerede gulv, hvilket giver en dejlig lys fornemmelse i huset.

sildebensparket_inspiration_entre-boligreportage-lys_

Sildebensparket er noget af det flotteste, men i entreer og køkkener ikke det mest praktiske. Derfor er en løsning som her med fliser lagt som sildeben en praktisk løsning.

sildebensparket_bolig-inspiration-gang_

Foto: Kira Brandt

Dette billede kommer fra samme hus som ovenfor. De to typer sildeben fra entre og stue bliver forenende, selvom det er to forskellige udtryk.

sildebensparket_boligreportage-inspiration

Foto: Klix Kommunikation og Eilen Anthoniussen

Vær ikke bange for kun at skifte gulvet i det ene rum. Her er en skøn blanding af sildebensparket og massiv plankegulv.

Foto: Peter Kragballe

Nuancerne i sildebensparketten giver et flot liv i de farverige stuer. Det giver en smuk dybde i rummet, at man kan se ind til næste stue, hvor gulvet fortsætter.

sildebensparket_koekken_inspiration_eg

Foto: Christina Kayser O.

Køkkenelementerne i røget eg får selskab af et smukt gulv i en lysere farve. Sidebenet giver spil i det minimalistiske hjem og skaber en meget luksuriøs indretning.

stue-sofagruppe-sildebensparket_inspiration-boligreportage

Foto: Martina Maffini/Michael De Pasquale/Livinginside

I denne eksklusive herskabslejlighed i Paris kan man ikke undgå at lægge mærke til det elegante gulv. De større planker med mellemrum, som skaber en mørk kant, giver et mere maskulint og robust udtryk end det klassiske tætte sildebensparket.

Foto: Mikkel Dahlstrøm/Another Studio

Et køkken i ellers rette linjer bliver her spillevende med et sildebensparket, hvis linjer tilmed spejler sig i skråvæggene.

moerkt_sildebensparket_koekken_inspiration

Foto: Christina Kayser O.

I dette åbne køkken med højt til loftet findes den smukkeste sammensætning af mørke køkkenelementer og sildeben. Hvis du har et lyst og åbent køkken, kan det virkelig give et dybt og eksklusivt udtryk, at bruge så mange mørke elementer.

Alternativ inspiration

sildebensmoenstret_taeppe_i_lyseroedt

Foto: Martin Sølyst

Hvis du ikke har budget eller mulighed for at få et sildebensparket i eget hjem, kan et gulvtæppe faktisk give lidt af det samme udtryk. Gulvtæppet her er fra Base 212 og giver en flot tekstur i rummet.