INSPIRATION TIL DRIVHUSE OG ORANGERIER

Drivhuse og orangerier skaber et godt miljø for mange af de afgrøder vi dyrker, som kræver mere varme over længere tid end de danske himmelstrøg kan levere. Solen varmer bygningen op, og inde er planterne skærmet for regn og blæst. Men det er ikke bare planterne, der nyder varmen i drivhuset.

Drivhuse og orangerier til hverdag og vækst

For mange er drivhuset der hvor de hjemmedyrkede tomater og agurker bliver til, og nok for ligeså mange er det et sted, hvor man kan søge tilflugt og nyde varmen og livet i yderkanterne af vækstsæsonen. Rigtig mange indretter drivhuset med en plante- og prikle plads med krukker, jord og hvad man ellers skal bruge til at lave små spirer i drivhuset, og ofte ser man også hyggekroge, både med caféborde men også mere lækre lænestole og daybeds — det er et uderum, der kan udnyttes på alle måder.

Fordele og ulemper: Skal jeg vælge drivhus eller orangeri?

Hvad er et orangeri?

Orangerier er egentlig store drivhuse, og ordets egentlig betydning beskriver et sted man opbevarer citrustræer over vinteren (orangetræer — orangeri). De større og ofte lidt mere pompøse drivhuse har med tiden blevet populære som uderum og her er der bedre plads til at boltre sig, indrette med hyggekroge, ja, endda køkken og spiseplads udover de mange planter, der trives under glas.

Flere og flere drømmer om at bygge deres orangerier selv, og hvis du er en af dem, så kan du her læse meget mere om fordele og ulemper ved at bygge orangeriet selv.

Nogen tager drømmen om at nyde livet i et orangeri et skridt videre, her er et eksempel på nogen der bor i et 600m2 stort glashus.

Drivhuse: Vægdrivhus, lille drivhus eller stort drivhus?

Det siger sig selv, at de helt små vægdrivhuse nok ikke giver mulighed for at opholde sig under glas med en kølig drink, men der er rigeligt plads til at dyrke egne tomater og agurker.

Små fritstående drivhuse giver på samme måde rig mulighed for at dyrke i mere end at par kapilærkasse, og selv et par kvadratmeter kan give en overflod af de mest almindelige afgrøder i løbet af sommeren. Desuden udgør de smådrivhuse også et glimrende opholdssted for de par planter man har i krukker der gerne vil i ly for vind og vejr over vinteren. Selv i de små drivhuse kan man klemme en lille stol ind, og herfra er det fantasien der sætter grænser — jo større drivhus, jo mere plads har du dyrke, indrette og nyde tilværelsen på.

Læs vores trin-for-trin guide til forspiring, og kom tidligt i gang i drivhuset.

Læs også: 5 tips til en bedre høst i drivhuset, eller gå på opdagelse i alt vores indhold herunder.