HAVENS GRØNNE OMRÅDER: BEDE OG GRÆSPLÆNE

I en almindelig have er det som regel bede og græsplæne, der udgør størstedelen af de grønne områder. 

Græsplænen er havens grønne flade

Den grønne flade er god til ophold, og en velholdt græsplæne er nydelig at se på stort set hele året. Mange sætter en ære i at holde en absolut tætklippet, frodig grøn, tæt og ikke mindst ukrudtsfri plæne. 

En græsplæne er den letteste måde at holde et større område grønt med forholdsvis lavt engagement ud over det faste vedligehold:

Få en flot græsplæne

  • Klip græsset op til 2 gange om ugen i vækstsæsonen. (april-oktober)
  • Vand i tørkeperioder. (Undlad at vande, når der er vandingsforbud. En gul og tør plæne bliver hurtigt grøn igen.) Læs her omvanding af haven.
  • Giv græsset gødning – mindst 1 gang om året.
  • Fjern visne blade og nedfaldne grene fra plænen. 
  • Riv plænen igennem 1 gang om året.

Læs her om at fjerne mos fra græsplænen. 

Skal du anlægge en græsplæne? Sådan lægger du rullegræs.

Indret haven med smukke bede

Et bed er for de fleste mennesker et staudebed — det mest almindelige bed. Andre ser skønne blomstrende roser for sig. De senere år er der kommet mere og mere fokus på forskellige alternative former for bede. 

Stenbed

Stenbedet er populært, da det kræver minimalt med vedligehold. Det er bede der egentlig domineres af en belægning af småsten, større sten og andet granit-inventar. 

Regnbed

Regnbedet er designet til at kunne opsamle en masse regnvand. Heri plantes planter der nyder godt af meget vand. Det skåner miljøet, ved at lade en del vand der falder på matriklen blive her i stedet for at belaste kloaksystemet. 

Her får du et eksempel på en smuk grushave, der kan holde på en masse vand og samtidigt klare den efterhånden ret tøre danske sommer: Anlæg en grushave med tørketålende planter. 

Permakulturbede

Også permakultur er blevet populært, og den begreb definerer sine egne former for bede med planter der passer specielt ind i den tanke.

Tegn en haveplan

Skal du i gang med at designe haven? Læs vores guide: Sådan tegner du en haveplan.