FÅ SUCCES MED DINE HÆKKE

Valg af hæk

Hvis du ikke selv kan vælge, så kan planteskoler og havecentre rådgive ud fra kriterier som: hvor udsat hækken står, hvad det må koste og hvor hurtigt hækken skal vokse sig tæt osv.

Spørg dig selv: Hvad skal hækken bruges til? Skal den afskærme eller blot indramme? Skal det være en pæn, klippet hæk, eller skal den have lov at være romantisk, brede sig og fylde? Vil du plante hækken som barrodsplanter eller færdighæk? 

Færdighæk eller barrodsplanter

De seneste år er det blevet populært at betale en smule mere for sin hæk og så få en hæk-løsning, der hurtigt er tæt. Det er planter i potter, der er i god vækst, og som kan komme hurtigt fra start. Færdighæk har også den fordel at planterne kan plantes hele året, så længe jorden ikke er frossen. 

Den dyre færdighæk er god til kortere stræk af hæk, eller til at lappe eksisterende hæk, hvor planter er gået ud eller har været fjernet ifm. med byggeprojekter. 

Barrodsplanter er mindre hækplanter, der bliver leveret uden jord om rødderne. Hæk af barrodsplanter plantes i vinterhalvåret. Barrodsplanter er en god løsning, hvis du skal plante mange meter hæk, da de er væsentligt billigere end færdighæk.

Skal du plante hæk ind til naboen?

Hvis hækken plantes i skel, som du deler med andre, skal I sammen blive enige om projektet. For mange er det en god idé at foreslår hækplanter, der gror hurtigt, så der snart vil være en ny grænse imellem haverne og der inden for en overskuelig periode begynder at være lidt privatliv igen. 

Sørg også for, at du har helt styr på reglerne om hække og hegn i skel. Det er også et godt sted at orientere sig ved tvivlsspørgsmål om, hvor høj hækken må være. 

Læs vores guide: Sådan planter du nemt en hæk.