BLOMSTER I HAVEN

Når vi taler om blomster til haven, så forstås det oftest som planter der blomstrer, og som vi ønsker os at indrette vores uderum med. Vi vælger vores favoritter, som vi kan nyde med alle sanser. 

Et øget fokus på klima og miljø har i de senere år gjort, at vi i stigende grad vælger planter, der er bivenlige eller på en anden måde bidrager til biodiversiteten i haven. 

Blomster i foråret

Mange indretter deres have, så der er planter der blomstrer i alle måneder af året. Mest almindeligt er det at gøre noget ekstra ud af at få tidlige forårsblomster. 

Der findes et væld af løg og knolde som skaber det smukkeste forårsflor, og man kan tilmed lægge løg, der blomstrer på forskellige tidspunkter, sådan at der er et konstant blomstrende tæppe i haven allerede fra januar, og helt frem til resten af haven begynder at løbe med opmærksomheden.

Indret med blomstrende stauder

Ved stauder forstås planter der visner væk hver vinter. Når vi vælger stauder til haven, er det ofte ud fra hvilke planter der har flottest eller længst blomstring. Vi vælger plantesammensætninger, hvor planterne hver især afløser hinandens blomstring, så farvefloret kan strækkes så længe som overhoved muligt. 

Flerårige og enårige blomster

Andre planter, der sås i haven for blomsternes skyld kategoriseres ofte som enårige eller flerårige. Enårige skal sås hvert år — hvis ikke de da selvsår sig. I efteråret kan du efter afblomstring selv samle frøene, før planterne smider dem — så kan du nemlig selv beslutte, hvor de skal gro næste år, ja og forspire dem, hvis det er nødvendigt.

Nogle planter vi holder i haven kan sagtens være flerårige, selvom vi dyrker dem som enårige herhjemme. Det skyldes simpelthen at de ikke er vinterhårfør på vores breddegrader, og derfor må vi så dem på ny år efter år.

Flerårige blomster er modsat enårige naturligvis en betegnelse for blomster, der kommer igen 2 eller flere år — ret ofte vil der være et stor overlap med, det vi kalder stauder og flerårige planter. I botanikken er de flerårige urter stauder, men de fleste mennesker kender ’staude’ som et udtryk for ’haveplante’. 

Læs mere: Forlæng blomstringssæsonen med krysantemum.