FÅ STYR PÅ UKRUDTET

Ukrudt er vilde planter, som du ikke ønsker skal være i haven. Derfor er det nogle gange også individuelt, hvad folk kalder ukrudt. Mange af de særligt aggressive planter, der breder sig i haverne, er der dog som regel bred enighed om at kalde ukrudt. 

Hvis du skal have en chance i kampen med ukrudt, eller bare skal beslutte dig for, om nogle vilde planter i haven er kampen værd, bør du undersøge, hvad det er, der er dukket op. Vi har lavet en billedeguide til ukrudt her: Kend dit ukrudt. 

Det meste ukrudt breder sig hurtigt og er i skarp konkurrence med resten af havens planter og afgrøder. Hvis du vil holde dig en veltrimmet have, må du nok se i øjnene at du skal kæmpe en del med ukrudtet.

Læs også: 6 tips til sikker brug af ukrudtsbrænderen. 

Der er flere måder at slippe for kampen imod ukrudtet

Den ene måde er at tage den med ro, og lade ukrudt være krudt. Den anden er at anlægge haven på en måde, så ukrudtet ikke har en chance. Hvis du planter tæt, så vil de planter, du dyrker, skygge ukrudtet væk. Du kan også vælge at dække de bare områder i haven med kompost eller et andet godt og organisk jorddække — eller dyrke en dækafgrøde, der tilmed fungerer som grøngødning.

Du kan også vælge at anlægge haven med lukkede belægninger og stenbede, hvis den skal være noget nær vedligeholdelsesfri. Det er helt op til dit temperament. 

Invasive arter

Nogle planter hører slet ikke hjemme under vores himmelstrøg og trives alt for godt. De kaldes invasive arter, og mange af dem har du pligt til at indberette til din kommune. Det gælder fx bjørneklo. Lupiner er elsket og den vilde form breder sig kraftigt — faktisk så kraftigt, at det kan skade vores natur, hvis den får lov at brede sig uden for haverne. Derfor bør du nok også betragte den som ukrudt, selvom den er smuk. Læs meget mere om invasive arter her: Invasive arter i haven.

Overvej at spise dit ukrudt: Dyrk spiseligt ukrudt.

Læs også: Driv mælkebøtter til salat.