GØDNING OG KOMPOST I HAVEN

Vi gøder vores planter for at tilføre de næringsstoffer, som jorden ellers mangler og bliver udpint for, efterhånden som vi dyrker prydplanter og afgrøder frem af den. 

I naturen tilpasser planterne sig voksestedet og indgår i et stort økosystem. I haverne er det anderledes — vi vælger planter med frodigt løv, store farverige blomster og afgrøder, der giver et stort udbytte. De planter vil ikke trives, hvis ikke vi sørger for at give dem den næring, de har brug for. 

Vælg den rette gødning

Du kan vælge at bruge kunstig eller organisk gødning. Begge dele fås i havecenteret og på planteskoler. På emballagen er noteret, hvilke planter gødningen passer til, og her finder du vejledning i hvor meget og hvor ofte, du skal bruge det. 

Læs guiden: Vælg den rette gødning til haven.

Læs også: Hvornår skal man gøde?

Lav din egen kompost

Af organiske gødning er kompost klar det sjoveste og mest bæredygtige, du kan bruge. Hvis du laver din egen kompostbunke i haven, så har du altid frisk god kompostmuld lige ved hånden, og du slipper tilmed for mange ture på genbrugspladsen med alt dit haveaffald. 

Kompost kan laves i en bunke i et hjørne, eller i kompostkasser af forskellige art. Mange har også den klassiske komposttønde til at stå gemt et sted haven. Den kan være ganske effektiv, selvom den for mange ikke rigtig kommer i gang. 

Læs vores guide til kompost.

Du kan lave kompost selvom du bor i lejlighed og ingen have har. Bokashi-kompost gør det muligt at fermenterer køkkenaffald indendørs. Metoden fremstiller gødning til stue- og altanplanter. Læs mere her: Bokashi – lav kompost i køkkenet. 

Grøngødning

Grøngødning er planter, du kan så på de bare pletter i haven. Det kan fx være i køkkenhaven, hvor du har høstet det sidste for i år. Grøngødningsplanterne vil dække jorden, så næringen ikke bliver vasket væk af regnen og så ukrudtet ikke får fat. Til foråret kultiverer du grøngødningen ned i jorden, før du skal så, og så vil det virke som gødning i jorden. Læs mere om grøngødning.