FRUGTER OG BÆR I HAVEN

Mange er heldige at have frugttræer i deres have, og kan hvert år nyde godt af de smukke blomster i foråret og den friske frugt i efteråret — ja, hele vinteren faktisk. For de fleste drejer det sig bare om et enkelt eller to gamle frugttræer nogen for længe siden har plantet. 

Har man flere end det, måske en hel lund, er der med sikkerhed mere frugt end en stor familie kan fortære og så er der nok til at venner, familie og naboer kan få kassevis, og så er der til havens dyr også.

Frugt er i en vis forstand også bærrene, mange af os dyrker i haven. Bær er en fryd for alle aldre, og når først de er solmodne, så lærer de mindste da også hurtigt, hvad det vil sige at plukke et stort, saftigt hindbær. 

I køkkenhaven sniger bærrene sig også ind i form af rækker af jordbær, og måske endda jordbærret må deles med kartoflen om førstepladsen som afgrøden der findes i flest haver. Det skøre er bare, at mange af de grøntsager vi dyrker, faktisk er bær, og at jordbærret slet ikke er et bær — og tilmed så er hele molevitten faktisk frugter!

Hvad er forskellen på frugter, nødder og bær?

En frugt er betegnelsen for det, det der er tilbage efter at en blomst er visnet væk. Her udvikles en frugtknude, hvor frø er skjult i frugtkødet. Frugt er det overordnede ord for de fleste af de ting, vi høster i haven som ikke er blade. 

En nød er en frugt, der er tør — f.eks. er agern, hasselnødder og bog nødder. Det samme er jordbær egentligt — det skyldes at frugten er en samling af nødder, der sidder på en opsvulmet blomst, altså ikke et vær. 

Bær er saftige og indeholder normalt mange frø. Tomat, peberfrugt og agurk er sjove eksempler på bær vi ikke normalt tænker som bær. 

Stenfrugter er ofte ting, vi i det daglige synes er nødder. Det kan være valnødder, mandler — men også kirsebær og blommer. 

De frugter vi i det daglige synes er frugter, når vi plukker det i haven, er i den tekniske forstand kernefrugter — det er æbler, pære etc. 

Læs også: Guide til ribs-buske.

Herunder finder du alt vores indhold om frugter og bær.