VÆLG DE RIGTIGE TRÆER OG BUSKE TIL HAVEN

Når du indretter haven, så er træer og buske nogle af de vigtigste elementer, når det gælder farve og struktur — det gælder hele året. 

Træer er med til at skabe rum i højden. Store træer giver skygge og kan danne et tag i dele af haven med deres store kroner. Løvtræerne især giver mulighed for at nyde foråret med friskgrønne farver og i efteråret farves haven i alverdens røde nuancer. Men træer kan også give farve i vinterperioden – de stedsegrønne træer sørger for, at der er noget grønt hele året.

I vinterhalvåret kan mange træer tilmed prale af flotte og spændende typer af bark, og de forskellige arters vækst har hver deres udtryk.

Mange frugttræer leverer desuden et fantastisk blomsterflor, når de blomstrer. Mest omtalt er nok de japanske kirsebærtræer, der hvert år trender heftigt, når de blomstrer både herhjemme men også på verdensplan. 

Leder du efter et anderledes træ til haven? Måske: Abetræ, abernes skræk!

Buske i alverdens farver

Farverige blomsterbuske er måske den bedste måde at give haven noget farvelade. Her er det muligt at vælge planter, der rækker lidt op i højden, og samtidigt præsenterer smukt blomsterflor.

Det er let at glemme hækkene i snakken om farver, men selv den klippede hæk kan leverer farve — liguster har fx en fantastisk hvid blomstring.

Derudover bliver det også stadig mere populært med blomstrende buske i busketter, der fungerer som hæk. 

En af de mest kendte blomsterbuske er nok sommerfuglebusken. Den er elsket for sin nemhed, sine mange og smukke blomster og i særdeleshed også for mængden af sommerfugle den tiltrækker.

Rigtig mange blomsterbuske nyder foryngende beskæring. Det er noget ikke alle haveejere ved, og ofte ses ranglede buske, der har fået lov at vokse sig gamle — i den tilstand leverer de ikke samme fantastiske blomsterflor som de yngre buske. Det er der råd for, hvis du læser med her om beskæring og beskæringstidspunkter.

Før du planter træer og buske i skel, er det en god idé at overveje hvordan skel-reglerne er der, hvor du bor. Læs om træer, buske og hegn i skel her.