Bord og blandede stole fra HAY
Stue

13 nemme tips til at skabe personlighed i din indretning

af Sigrid Glavind gg Cecilie Møller Rasmussen. Redigeret til web af Kristine Hoffmann / Foto: PR 19.01.2022
Et hjem, hvor alt er snorlige, kan hurtigt virke fladt og upersonligt. Skab i stedet et indbydende og unikt hjem, der emmer af personlighed og historier. Se hvordan med disse 13 tips.

Når vi indretter hjemmet, lader vi os ofte inspirere af stilede og designede udstillingshjem, hvor alt er lige i øjet. Og selvom disse hjem er flotte, så er det ikke sikkert, at det passer direkte til din stil og personlighed. Hvis du bare kopierer direkte, risikerer du at få en indretning, der ikke afspejler, hvem du er.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Et hus kan man bygge af sten og træ, men det er kærlighed og personlighed, der gør det til et hjem. Et hjem der bare er kopieret ud af et udstillingsvindue siger ikke meget om, hvem der bor der. Omfavn i stedet asymmetrien ved at vælge skæve opstillinger, materialer med småfejl og mikse nyt og gammelt. Så vil du opleve en mere levende og dermed mere spændende indretning.

Det handler ikke om, at man hovedløst skal kaste ting sammen og rode, men ligesom med en flot anretning mad, så skal det se tilfældigt ud uden helt at være det. Se 13 nemme tips til, hvordan du skaber det perfekte uperfekte hjem med personlighed herunder.

Læs også: 9 indretnings-tips, der giver nyt liv til dit hjem

13 tips der giver dit hjem personlighed og charme

1. Det må gerne se brugt ud

Genbrugte og gamle møbler er in

Slidte trægulve, gammeldags radiatorer, og gode genbrugsfund fortæller os, at slidt kan være hot. Fortidens detaljer giver charme og personlighed til indretningen. Hvis du har mange nye møbler i dit hjem og gerne vil bryde det strømlinede udtryk, kan du gå efter materialer såsom mørkt træ eller patineret læder, så kommer kontrasten helt af sig selv. Foto: Lene Samsø.

2. Former er flotte

Brug flotte former i indretningen

Tænk over forskellige former, når du indretter, så alt ikke bliver firkantet. Har du ikke runde møbler, kan du i stedet tilføje lamper og nips, der bryder de lige linjer. Foto: Christina Kayse O

3. Sæt møblerne på skrå

Sæt spisebordet på skrå

Hvorfor altid stille bordet langs med eller ret ud fra væggen? Hvis du ønsker et levende udtryk, kan du rykke dine møbler på skrå. Det bryder de lige linjer og skaber dynamik i rummet. Foto: Martin Sølyst.

4. Møbler i forskelligt design

Bland stole af forskelligt materiale

Miks dine yndlingsstole rundt om spisebordet. De behøver ikke være i samme stil, farve eller materiale – jo mere forskellige de er, des mere sanseligt udtryk får rummet. Hvis du samtidig vil have et helstøbt udtryk, kan du holde dig til farver, som matcher den øvrige indretning. Lad også dine stole stå mere tilfældigt rundt om bordet, så du får forskellige udtryk og vinkler frem, hver gang du placerer dem. Samtidigt undgår du også, at stuen ser meget stringent ud, hvis du har mange firkantede møbler. Foto: Klaus L. Møller.

5. Bland materialer

Bland materialer

Det er ikke kun former og farver, der skaber kontrast. Gå også efter materialer, som på naturlig vis har uregelmæssige strukturer såsom marmor og træ, der bryder med andre stringente overflader i rummet. Foto: PR.

6. Det må gerne krølle

Sengetæppet der krøller lidt giver stemning

Oftest bruges sengetæpper til at skjule det krøllede sengetøj. Men prøv i stedet at lade det sporadiske look komme frem, og se, hvordan det skaber et indbydende og hjemligt udtryk. Det samme kan gælde tæpper og puder i sofaen, der også ser indbydende ud, hvis de krøller en smule. Foto: Mike Karlsson Lundgren.

Læs også: 13 klassiske indretningsfejl: sådan undgår vi dem

7. Giv overfladerne struktur

Brug materialer der giver struktur på gulv og vægge

Gå efter vægdekorationer med ujævne overflader såsom keramiske vægplatter, vægtæpper eller håndmalede værker. Så bryder du med væggenes glatte overflade og leger samtidig med lys og skygger. Til gulvet kan du gå efter rya- eller viskosetæpper, som har tæt eller lang luv, da de både er rare for fødderne, og danner skygger og strukturer i overfladen. Ellers kan tæpper med asymmetriske mønstre også give ekstra liv til dit gulv. Foto: Mike Karlsson Lundgren.

8. Saml og kombinér pynteting

Lad ikke pyntetingene stå med for meget afstand

Ting, som står langt fra hinanden, kan hurtigt virke statiske og polerede, men hvis du samler forskellige genstande med forskellige højder og materialer i et stilleben, virker de mere spændende end hver for sig. Du kan med fordel bruge forskellige toner af samme farve, så det asymmetriske stilleben får en rød tråd. Foto: Iben og Niels Ahlberg.

9. Asymmetri er vejen frem

BRug assymetri i en reol

Du kan fremhæve det asymmetriske look ved at udstille forskellige genstande i en bogreol. Her kan du både mikse bøger, planter og skulpturer, som tilsammen giver et gennemført udtryk. Hvis du vil holde dig til neutrale farver, kan du vende de farverige bogrygge mod væggen. Foto: PR.

10. Giv plads til unikke og personlige genstande

Brug personlige ting i indretningen

Giv plads til skørt og skævt ved at finde et par unikaobjekter, der giver hjemmet personlighed. Det kan både være et vægtæppe, børnenes hjemmelavede keramik eller et nostalgisk minde fra mormors hjem. Foto: Anitta Behrendt.

11. De magiske tal

Brug de magiske tal 3, 5 og 7

Ud over gode moraler har eventyr givet os de magiske tal. Brug dem i indretningen, hvor du placerer genstande sammen i antal af tre, syv og ni, da det giver en dynamisk samling, der tilfredsstiller vores hjerne. Foto: Christina Kayse O.

12. Bland stilarter

Bland forskellige stilarter i hjemmet

Et hjem bliver nemt monotont eller får karakter af tidslomme, hvis du udelukkende indretter dig i én stil. Dyrk i stedet det eklektiske ved at blande forskellige stile og tider, så boligen bliver både personlig og unik. Foto: PR.

13. Ud med det klinisk hvide køkken

Brug mørke farver i køkkenet

Vil du friske køkkenet op, kan du blande keramik i dit service, så det hvide stel får lidt modspil. Sæt endelig forskellige slags skåle og kopper frem, så køkkenet får en stemning af, at det bliver brugt. Køb en flot holder til opvaskebørsten og en pæn sæbe for nemt at give køkkenet fine detajler, der samtidig omfavner dets praktiske gøremål. Trænger dit køkken til en større opdatering, kan du skifte låger og greb. Vælg fx naturmaterialer, som har en ukurant overflade modsat de glatte hvide. Foto: PR.

Læs også: 13 tips til forårsfornyelser med ting, du allerede har