Sofa-inspiration: Find den rigtige sofa
Stue

Sofa-guide: Sådan finder du den perfekte sofa

af Cecilie Møller Rasmussen og Josefine Rubeck / Foto: PR, Tia Borgsmidt, Mette Wotkjær, Yvonne Wilhelmsen, Filippa Tredal, Birgitta Wolfgang 19.11.2018
Skal stuen fornyes og mangler du sofa-inspiration? Bliv guidet til, hvordan du finder den perfekte sofa til din stue.

Stuen er et af de vigtigste rum. Her slapper du af med familie og venner, nyder en god kop kaffe og fordyber dig i berigende bøger og magasiner.

Sofaen skal kunne give plads til det hele. Netop derfor er det også vigtigt, at stuens mest centrale møbel kommer til sin ret. Her får du fire overordnede retningslinjer, der gør det nemmere for dig at komme i gang.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sofa-inspiration: Hvilken sofa skal du vælge?

Sofaer fås i mange varianter. Hvis du skal ud og købe ny sofa, skal du gøre op med dig selv, hvad dit specifikke behov er. Samtidig er det også vigtigt at have for øje, at din sofa skal passe til dit rum.

Den klassiske sofa

Sofa inspiration

Hvis du vælger en 3-personers regulær sofa, kan du lade sofaen være dominerende i sit enkle udtryk. Eller du kan skabe et hyggeområde med en stol eller et andet møbel.

En flyder til afslapning

Sofa inspiration

Med en hjørnesofa eller sofa med chaiselong kan du skabe en atmosfære, der byder på hygge og afslapning.

Lav et sofahjørne

Sofa inspiration

Tænk i samtaler, og lad være med at lade TV'et dominere, hvor sofaerne skal stå. Indret med tre 2-3 personers sofaer og skab en indbydende stemning, så man kan mærke, at du bor der.

LÆS OGSÅ: Gør en minimalistisk stue personlig

Hvilken farve skal sofaen være?

Farve og materiale er en vigtig faktor, når du er på udkig efter den perfekte sofa. Hvis du har stiftet familie eller ofte har besøg, kan du med fordel vælge et holdbart materiale og en farve, der ikke er sart.

Går du meget op i æstetikken og er lidt modig, kan du vælge en sofa i en farve og lade den være dominerende i stuen.

En grå sofa er det sikre valg

Sofa inspiration

Hvis du vælger den klassiske grå sofa, kan du nemt kombinere med interiør og puder i alverdens nuancer alt efter årstid og tendenser. Samtidig er farven kommet for at blive. Vælger du en sofa i materialet velour, vil der være en tendens til, at sofaens udtryk er mere indbydende og hyggeligt.

Den farvede sofa

Sofa inspiration

Hvis din indretning er enkel og minimalistisk er en farvet sofa et oplagt valg. Med en sofa som denne kan du skabe kant, humor og personlighed. Hvis den er lidt for i øjenfaldende til dig, kan du nøjes med en mere naturlig eller varm farve. Men glem ej, at du altid kan få sofaen ombetrukket eller udskifte betrækket.

Leg med farverne i stuen

Sofa inspiration

Hvis du vælger en sofa i lys farve, kan du med fordel male vægge og paneler i nuancer, der komplementerer sofaen. En lys sofa i et hvidt rum kan nemlig virke bleg og forsvinde, men med kraftige farver på væggene træder den frem i rummet.
Prøv også at lege med forskellige toner af samme farve - som på billedet, hvor lyserød, mørkerød og næsten orangerød mixes.

Sådan vedligeholder du din sofa

Sofa inspiration

Stofsofa: Om du vælger en stof- eller lædersofa, er der altid mulighed for vedligeholdelse. Stofsofaer kan du give imprægneringsspray en gang om året, hvis du vil have dem til at holde ekstra. På nettet findes pletguides, så du kan se, hvordan du får fx rødvin (koldt vand) og saft (opvaskemiddel) af. Du kan også få renset hynder, hvis du har pletter, du ikke selv kan klare.

Lædersofa: Lædersofaer bevarer slidstyrken, hvis du giver dem lædercreme hvert kvartal og renser med mild læderrens. Når det er sagt, så har læder den særlige fordel, at det får smuk patina af at blive brugt.

SE OGSÅ: Sådan finder du den rigtige radiatorskjuler

Hvor skal sofaen stå?

Rummets størrelse, lysindfald og indretning er vigtig at have for øje, når du skal placere din sofa. Hvis du skal ud og investere i en ny sofa, og din stue er lille, så vælg en let sofa på høje ben og gerne i lyse farver, der giver en let stemning.

Er din stue derimod stor kan du bedre lege med farve og form på din sofa. Er du i tvivl om, om din sofa kan stå, hvor du har tænkt, kan du måle op med malertape eller bruge flyttekasser.

Det gælder selvfølgelig både, hvis du skal anskaffe en ny sofa, men også hvis du blot ønsker at indrette stuen på ny. Det er noget lettere at flytte et stykke tape, og du kan evt. sætte flere forskellige afmærkninger, så du kan vurdere forskellen, inden du begynder at rykke rundt.

Sofa som rumdeler

Sofa inspiration

Lad sofaen være rumdeler, hvis din stue nemt bliver gennemgangsareal. Ved at sætte den foran en dør til soveværelset eller på skrå i stuen får du lavet nogle nye rum og naturlige måder at bevæge sig rundt på.

Den utraditionelle sofaindretning

Sofa inspiration

Vend den om mod vinduet, så naturen frem for stuen kommer i fokus. Brug hele rummet. Stole og borde må gerne stå ud i stuen og fylde, så alle møbler ikke står langs væggene. Ingen siger, at det er et must med et stort, tomt gulvareal.

Skab hulestemning i din stue

Sofa inspiration

Indret rummet tæt omkring sofaen, så du får lavet en lille oase. Store planter, lave sideborde med bøger og stearinlys og gode puder til ryggen understreger hulestemningen.

Giv sofaen plads

Sofa inspiration

Modsat hulestemning kan du give din sofa god plads. Især hvis du har en sofa i et særligt design, kan den have godt af at blive vist frem som et møbel for sig. Din stue bliver også mindre klemt at se på, hvis der ikke er borde, puder, stakke af blade og andet helt op ad sofaen.

Få nyt liv i den gamle sofa

Du behøver ikke nødvendigvis at udskifte sofaen for at få nyt liv i stuen. Din gamle flyder kan med få tricks igen komme til sin ret eller ændre udtryk. Indimellem er det resten af indretningen, der skal justeres.

Skift sofapuderne ud

Sofa inspiration

Tænk på, hvordan du bruger dine puder. Der findes forskellige guides på nettet over, hvordan du kan sætte dine puder, alt efter hvilket look du går efter. Måske vil du gerne have store, bløde puder og mange af dem, måske er det nok med en enkelt virkelig lækker. Skal de være runde, aflange eller firkantede − sat flere uden på hinanden? Du kan også stable dem ved siden af sofaen.

Indret med tæpper

Sofa inspiration

Understreg stilen med tæpper. 
Om du vælger et bambustæppe eller et stort, blødt ryatæppe betyder meget for det samlede indtryk og din stil. Især hvis du har en sofa med et anonymt design, kan et farvestrålende tæppe gøre meget.

Brug dine vægge

Sofa inspiration

Se på, hvad du har bag sofaen. En billedvæg er med til at ramme den ind, og du kan også rykke sofaen frem og have en reol bagved, som billederne evt. kan stå på. Fra afstand giver det et mere spændende kig end ind i en bar væg.

Vil du have mere inspiration til stuen? Vi har samlet 12 stuer med personlighed!