Julebord dækket med bordeaux dug og rødbrune nuancer
Tips & tricks

Pletter på juledugen? Sådan redder du den

Tekst: Lene Hardt Andresen Foto: Pernille Enoch, Mia Mortensen 19.12.2022
Rødkålssaft, andesauce og gløgg har det med at lande på dugen i stedet for i munden. Du får her en bunke simple tricks til at komme af med selv de mest genstridige pletter!

Du tager dugen frem fra sidste års strabadser og kommer i tanke om, at onkel Karsten jo spildte rødvin på den. Du lagde den ned i skuffen og tænkte, at du ville tage dig af det senere, men fik det aldrig gjort. Nu står du så med en indtørret rødvindsplet, og gæsterne kommer i morgen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan fjerner du pletter fra dugen

Der er heldigvis ingen grund til panik, for her får du en masse gode tips og tricks til at komme af med selv de mest genstridige pletter på dugen.

Sådan fjerner du rødvins- og gløggpletter

Vi starter med den mest gængse af slagsen, som de fleste nok kender til: Mørkerøde vinpletter, der umiddelbart virker som en uoverskuelig opgave at komme af med igen. Men tag det bare roligt, for det er faktisk muligt at få dugen til at fremstå så god som ny.

 1. Det bedste er selvfølgelig, hvis du reagerer, så snart du opdager vinpletten. Fjern først al overskydende væske med en køkkenrulle. Hvis pletten er gammel, kan du springe frem til step 3.

 2. Hæld kartoffelmel på pletten, som vil suge vinen til sig.

 3. Når gæsterne er taget hjem, kommer du glycerin på pletten og lægger dugen i en plasticpose natten over. Hvis du ikke har glycerin, kan du forsøge med ufarvet opvaskemiddel i stedet.

 4. Vask dugen, som du ellers ville gøre det.

 5. Gentag step 3 og 4, hvis pletten ikke er forsvundet.

Sådan fjerner du fedtpletter

Den velsmagende julemenu med and, flæskesteg og sovs giver også stor risiko for fedtpletter på dugen, men heldigvis skal der ikke så meget til for at fjerne dem igen.

 1. Kan din dug vaskes ved 60 grader, burde det kunne klare ærterne. Hvis ikke, kan du i stedet gnide udfarvet opvaskemiddel på pletten og lade dugen ligge i en plasticpose i fire-seks timer.

 2. Vask dugen, som du plejer.

Sådan fjerner du rødkålspletter

Skålen med rødkål har lige været på runde. Nu er det din tur, og i et uopmærksomt øjeblik lander en skefuld af den farveholdige kål på bordet. Vil du gerne have, at dugen fremadrettet fremstår ren og pæn, er nøgleordet at handle hurtigt.

 1. Skyl straks dugen under varmt vand.

 2. Dup pletten med ufarvet opvaskemiddel, og læg dugen i en plasticpose natten over. Hvis du ikke nåede at handle hurtigt, skal du først gennemvæde pletten med glycerin, før du påfører opvaskemiddel.

 3. Giv dugen en tur i vaskemaskinen.

Tændte stearinys på dækket julebord med lyseblå dug

Sådan fjerner du stearinpletter

Indimellem er uheldet ude: Stearinen drypper ned på dugen og sætter sig fast. Heldigvis er det ikke umuligt at få væk igen.

 1. Der findes to måder at gå til stearinpletter på: med kulde eller varme. Hvis du går med kulde-metoden, skal du sikre, at stearinen er frosset helt, så du nemt kan knække det af dugen. Brug spidsen af en ske, og tryk ned i midten af pletten. Stearinen vil i de fleste tilfælde dele sig i mindre stykker og være nemme at skrabe af.

 2. Hvis du derimod går med varme-metoden, skal du finde strygejernet frem. Læg et kaffefilter mellem dugen og strygejernet, mens du forsigtigt varmer stearinen op. Lad filteret suge væsken til sig, og fortsæt indtil pletten er helt væk.

Sådan fjerner du chokolade

Små børnefingre, der går på opdagelse i konfektfadet, kan hurtigt komme til at sætte sine spor på dugen, men bare rolig: Det er ikke en helt umulig opgave at få dem til at gå væk igen.

 1. Fjern forsigtigt så meget af chokoladen som muligt. Undgå at gnide det ind i dugens stoffibre. Er pletten tør, kan du forsøge at fryse den, så det bliver nemmere at skrabe chokoladen af.

 2. Skyl området med chokoladepletten, og dup med ufarvet opvaskemiddel. Lad dugen ligge i en plasticpose natten over. Alternativt kan du bruge glycerin på pletten i 10-15 minutter.

 3. Vask dugen, som du plejer i vaskemaskinen.