5 myter om bioaffald
I 2017 har ca. 85% af Københavns etageejendomme fået adgang til at sortere bioaffald, og i hele landet stiger tendensen.
Men jo flere biospande, jo flere holdninger, og argumenterne imod bioaffald synes at vælte ind. Men er der egentlig hold i dem? Her kan du læse fem myter om bioaffald i København og få en forklaring på, hvordan det i virkeligheden hænger sammen. Og i virkeligheden er der vist ingen tvivl om, at affaldssortering er bæredygtigt og godt for miljøet!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Se også: Slip for at fylde din spand til bioaffald op med papir - 5 trin til et papirløst køkken
Hvad er bioaffald?
Bioaffald er alle former for ubrugelige madrester, både rå og tilberedte, og omfatter fx kød, ben og knogler, grøntsager, frugt, gryn, korn, brød, nødder og skaller, æg og skaller, kaffegrums og kaffefiltre, teblade og tefiltre, brugt køkkenrulle og afskårne blomster.
Bioaffald omfatter dog ikke haveaffald. Selvfølgelig må man gerne smide en potteplante ud, men det er vigtigt, at man fjerner jorden så godt, man kan, da jord er meget tungt for de arme skraldemænd.
Al bioaffaldet køres til et biogasanlæg, hvor det omsættes til biogas, der bl.a. kan bruges til transport, opvarmning af huse og til kompost, der kan gøde landbrugsjorden.
Læs også: Kan man vaske eller skrælle sin mad fri for sprøjtegift?
5 myter om bioaffald
Myte 1: Alt affald bliver bare blandet sammen og kørt til forbrænding. Nej. Alt biogasaffaldet holdes for sig og bliver kørt til bioforgasning.
Myte 2: Bioaffaldet køres helt til Jylland og Lolland. Heller ikke. Bioaffaldet køres først til omlastning på Prøvestenen (København S), hvorefter det bliver kørt til et genanvendelsesanlæg i Glostrup. Her bliver affaldet renset og omdannet til flydende bioaffald, der køres til Dalmose syd for Slagelse, hvor det til sidst bliver omdannet til biogas og gødning.
Myte 3: Det giver ikke mening at sortere bioaffaldet, når det skal transporteres til anlæg uden for København. Jo det gør skam! Det er kun 7,5 % af den samlede CO2-gevinst, der bliver brugt på transporten – resten kommer miljøet til gode.
Myte 4: Det ville være bedre for miljøet at sende bioaffaldet til forbrænding på Amager Ressource Center. Idéen er meget god, men… Ved forbrænding går næringsstofferne i madaffaldet tabt, og det er netop disse næringsstoffer, der bruges som gødning på landjorden. Desuden kan energien fra forbrændingen ikke oplagres, men skal bruges med det samme – biogas kan derimod oplagres og bruges, når det passer.
Myte 5: Det er dyrt at købe ekstra bioposer. Næh, det er faktisk ganske gratis! Poserne bliver betalt af det nuværende affaldsgebyr, så de er en del af bioaffaldsordningen.
Kilde: Københavns Kommune.
Prøv også: Hækleopskrift på bæredygtig karklud