Sådan passer du bedst på dine sko
Tips & tricks

Sådan passer du bedst på dine sko

af Dorte Kristensen 22.05.2018
Foto: Pernille Enoch
Pleje og vedligeholdelse af sko står som regel ikke øverst på to-do-listen. Men den rette pleje kan få dine yndlingssko til at se nye ud i længere tid og forlænge deres levetid betydeligt. Få tips til at pleje dine sko her.

Har du et par sko, der er sunket sammen, falmet i farven eller har antydningen af begyndende sprækker? Så er du kommet til det rette sted! Det er nemlig aldrig for sent at friske dine sko op – selvom det naturligvis giver det bedste resultat at pleje skoene jævnligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi giver dig her tips til, hvordan du bedst plejer dine forskellige typer af sko - lige fra læder til kanvas.

Læs, hvordan du gør dine sko lugtfri: 5 måder at friske soveværelset op med bagepulver

Tips til grundlæggende skopleje

Her får du et par grundlæggende tips, der er fælles for stort set alle typer sko:

 • Beskyt dine sko mod snavs og fugt, inden du tager på for første gang, med en grundig imprægnering. Vær dog opmærksom på, at ikke alle typer fodtøj skal imprægneres - fx laksko.
 • Lad dine sko hvile i 24-timer efter brug. Efter en dag i et par sko har dine fødder afgivet en masse fugt, og skoene har brug for mindst 24-timers tørringstid.
 • Brug en skoblok – gerne af cedertræ – til dine sko, når du ikke har dem på. Skoblokken sikrer, at skoen holder sin form, og cedertræet sørger for, at skoen kan ånde imens. Undgå skoblokke af plastik.
 • Stil aldrig dine sko til tørre under varmekilder som fx en radiator. Hvis der er tale om lædersko, kan de udtørre og danne sprækker. Er skoene våde, skal de skal tørre i stuetemperatur og kan eventuelt fyldes med avispapir for at forkorte tørringsperioden.

Skopleje-kit - det skal du bruge:

Opbevar et skopleje-kit som en del af din skoopbevaring, så du nemt kan gøre skoene rene og vedligeholde dem. Dit basis skopleje-kit skal indeholde:

 • Rensecreme til læder og ruskindsshampoo samt en ruskindsbørste.
 • Skocreme og pudsemiddel i farver matchende til dine sko. Hav også gerne en neutral til de sko, der er svære at matche med en bestemt farve.
 • En børste til hver af de forskellige farver af skocreme og pudsemiddel.
 • To hestehårsbørster – en til de mørke farver og en til de lyse.
 • Flannel- eller bomuldsklude til pudsning.

Sådan passer du bedst på dine sko - læder, lak, ruskind og kanvas

Sko laves i et væld af forskellige materialer, og det er altid en god idé at tage forbehold for dette, når du plejer det enkelte par. Her kan du læse, hvordan du skal behandle sko af læder, lak, rusking og kanvas.

#1: Lædersko

Læder er et naturmateriale, der har brug for pleje for ikke at tørre ud og danne revner. Derfor er det vigtigt at sørge for at pleje dine lædersko med en god skocreme jævnligt.

 • Rengør: Det kan du gøre med en fugtig svamp eller en rensecreme. Sørg for, at skoene er helt rene og tørre, inden du begynder at pleje dem.
 • Plej: Arbejd skocreme ind i overfladen. Brug en creme, der farvemæssigt matcher læderet, og påfør det med en blød klud eller en børste. Lad læderet trække natten over.
 • Polér med voks: Påfør med lette cirkelbevægelser poleringsvoks med en klud eller børste. Lad voksen lufttørre.
 • Polér med børste og klud: Brug en hestehårsbørste, og polér skoene til de skinner. Opnå en ekstra høj glans ved at fugte en ren klud let med vand. Polér skoene ved at holde kluden i hver sin ende, og træk den i hurtige bevægelser frem og tilbage over skoen.

Læs også: Sådan fjerner du rødvinspletter

#2: Laksko

Højglansen, der kendetegner laksko, er særlig følsom over for revner. Rengør skoen med en blød klud vredet op i en opløsning med vand og eddike. Det vil medvirke til at forebygge revner. Hvis der opstår revner, så fyld skoen ud med en skoblok af træ, og behandl revnen med læderbalsam.

#3: Ruskindssko

Ruskind kan naturligvis ikke poleres, men farven kan falme, der kan opstå pletter og almindelig brug kan medføre, at skindet fremstår skinnende – i stedet for ru. Ruskind er et porøst materiale, og derfor skal de helst bruges på dage med tørvejr.

 • Rengør skoene forsigtigt. Til det kan du enten bruge en ruskindsshampoo eller en ruskindsbørste. Med ruskindsbørsten børster du skindet op og fjerner derved snavs og pletter. Der fås både børster lavet af nylon, gummi eller messingtråd.
 • Frisk farven op med en ruskindsbalsam.
 • Imprægnér til sidst skoene, så de beskyttes mod snavs og fugt.

#4: Kanvassko

Kanvassko, gummisko eller sneakers. Kært barn har mange navne – og denne type sko er en fast del af garderoben hos de fleste. Det kan være fristende at give kanvasskoene en tur i vaskemaskinen, men det kan ødelægge den støttende struktur i sålen, og limen mellem sålen og overskoen kan gå op. Derfor bør skoene heller ikke lægges i blød i vand. For at pleje og vedligeholde dine kanvassko kan du følge de tre tips herunder:

 • Vask dine kanvas-sko i hånden. Brug en klud opvredet i vand tilsat lidt opvaskemiddel.
 • Brug en neglebørste til at fjerne genstridige pletter, og ved behov kan du også bruge blegemiddel. Lad dem efterfølgende lufttørre naturligt.
 • Imprægnér afslutningsvis skoene, når de er helt tørre.

Kilde: www.marthastewart.com

Se også: 9 tips til regøring med citron