DIY-projekter

Byg selv et spisebord

af Pia Buusmann 17.02.2009
Foto: Jes Buusmann
Det er muligt at lave et rustikt spisebord af planker. Det kræver blot det rigtige værktøj og lidt hjælp fra en smed til stellet. Og så er det billigere end at købe et nyt fransk langbord.

Sådan kommer du i gang med dit spisebord
Mål op, hvor langt, bredt og højt dit spisebord skal være. Beslut dig også for, hvor høj bordkanten skal være.

Inden, du køber materialer til dit spisebord og går i gang, så tag kontakt til din lokale smed, og fortæl ham om dit projekt. Tag eventuelt en målfast tegning med, eller brug disse sider. Smeden kan give dig en pris på stellet til dit spisebord, og måske har han et par ekstra tips også. Han skal også bore huller ud i de tværgående jernlister, så du kan skrue plankerne fast fra neden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag i byggemarkedet efter grove uhøvlede planker til dit spisebord. Husk at tage højde for, at mellemrummene mellem plankerne skal være ½-1 cm. Så når du vælger brædder, skal du lægge mellemrummet til. Husk, at tykkelsen på dine planker skal passe med det mål, du valgte til højde af bordkanten.

Så går turen atter til smeden. Giv ham målene på plankerne, og snak med ham om, hvor mange langsgående og tværgående jernlister der skal til for at bære plankerne

Det har vi gjort

  • Bestilt jernstellet hos en smed (måler 92 B x 2 m L x 78 cm H) 2.000 kr.
  • Affedtet, slebet og malet stellet.
  • Købt planker, bejdse og lak.
  • Savet og slebet plankerne til.
  • Bejdset plankerne ad to omgange og givet dem lak.
  • Fastgjort plankerne på stellet.

Det skal du bruge til dit spisebord
Kraftig blyant
Tommestok
Grove uhøvlede planker (ca. 17 cm brede), fås i byggemarkeder
Skruetvinge
Sav eller rundsav
Slibemaskine og sandpapir, korn 180
Afdækningsplast
Et jernstel, laves af en smed
Gummihandsker
Cellulosefortynder
Gamle klude
Sandpapir, korn 400
Sort oliemaling
Lille pensel
Metalgryde
Spritbejdse
Sprit til at blande i bejdsen
Bred pensel
Mat oliebaseret lak
Lille pensel
Sandpapir, korn 400
Lille træklods
Boremaskine
Skruer

Sådan laver du dit eget spisebord
Stå ude eller i et godt ventileret rum, da du skal arbejde med organiske opløsningsmidler.

Trin 1 Mål plankerne med tommestokken, og marker med blyant, hvor du vil afkorte dem. Sæt plankerne fast med en skruetvinge, og sav dem ud i de rette længder. Slib diverse ujævnheder i enderne.

Trin 2

Slib plankerne på den lange led enten med slibemaskine eller med håndkraft, men ikke mere, end at overfladen af dit spisebord stadig har et rustikt udseende.

Trin 3

Dæk dit arbejdsområde af med plast, før du begynder at male, da det er umuligt at få bejdsen af, hvis du spilder. Brug også gummi-handsker. Affedt jernstellet med gamle klude med cellulose-fortynder. Slib stellet fint med sandpapir, korn 400, og tør slibestøvet af. Mal stellet til dit spisebord med den lille pensel 2 til 3 gange med en sort oliemaling på alle flader, og lad det tørre 8 timer.

Trin 4

Bland bejdsen i en metal-gryde efter anvisning på pakken. Mal plankerne to gange med bejdse med en bred pensel, og lad dem tørre. Giv dit spisebord en mat, oliebaseret lak med en lille pensel. Det lugter grimt, så lad dit hjemmelavede spisebord tørre udendørs ca. 1 uge. Når lakken er helt tør, sliber du med et stykke fint sandpapir for at fjerne eventuelle ujævnheder.Trin 5

Nu skal brædderne monteres på stellet. Læg brædderne på plads i stellet, og placer en lille klods, som svarer til mellemrummets bredde.Trin 6

Sæt brædderne fast med skruer fra undersiden af dit spisebord gennem hullerne i stellet. Og nu har du dit helt eget spisebord.