DIY: Byg en sættekasse
DIY-projekter

Lav en moderne sættekasse

Tekst og styling af Pernille Albers 15.08.2021
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto.
En sættekasse er både dekorativ og praktisk i boligens rum, og når du laver den selv, kan den få lige den form og størrelse, som du ønsker. Se, hvordan du laver en sættekasse her.

En sættekasse er et ældre fænomen af et møbel, der havde praktiske funktioner i de gamle bogtrykkerier. Her blev sættekasserne brugt til at opbevare de forskellige blytyper i en bestemt orden.

Nu til dags bliver sættekasserne mest brugt til pynt på væggen, men dens praktiske opbevaring er stadig god til småt nips.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Både gamle og mere moderne sættekasser er super dekorative i hjemmet, og vil du gerne indrette dig med en mere moderne af slagsen, kan du følge vores udførlige guide her. Du kan selv bestemme målene på rummene i sættekassen, så der er plads til netop de ting, du gerne vil have til at stå i reolen.

DET SKAL DU BRUGE:

  • Blyant

  • Ternet papir

  • Tommestok

  • Fyrretræslister (B 2 x D 4½ x L 60-90 cm)

  • Kap-/geringssav

  • Sandpapir

  • Boremaskine

  • Stiksav

  • Skruer

  • Rawlplugs

TIP: Passer det rå træ ikke ind i dit hjem, kan du male det i en flot farve, som står godt til både væggen og det øvrige interiør. Du kan også male den i samme farve som væggen. Hold vaser og pynt i samme nuancer for et roligt udtryk.

SÅDAN GØR DU:

Trin 1: sættekasse

TRIN 1: Tegn reolen op på et stykke ternet papir, og påfør de mål, du ønsker, og som passer til dit rum. Det er vigtigt at være meget præcis med målene. Sæt mærkater på både tegningen og selve listerne med numre og pile, som indikerer, om det er en vandret eller en lodret liste. Se eventuelt trin 4. Skær nu alle lister til i de ønskede mål med en kap-/geringssav, og slib evt. enderne med fint sandpapir.

Trine 2 sættekasse

TRIN 2: Nu skal du måle alle de steder op, hvor listerne skal krydse hinanden. Her skal der saves indhak, som går halvt ind på hver liste, så de kommer til at gå i spænd. Mål alle ”kryds” op, og tegn streger, så du ved præcist, hvor du skal save. Brug en vinkelmåler, så vinklen bliver nøjagtigt 90°. Skravér det stykke, som skal saves af.

Trin 3 sættekasse

TRIN 3: Bor nu 2 huller i hjørnerne af indhakket med et lille bor.

Trin 4 sættekasse

TRIN 4: Brug nu stiksaven til forsigtigt at skære stykket lige af. Hullerne hjælper dig til at kunne dreje stiksaven og komme hele vejen rundt. Når du har savet alle lister til efter dine mål, skal du samle reolen. Hæng den op med skruer og rawlplugs.