Højtider & mærkedage

Dæk et kreativt påskebord

af Inge Bøggild 9.04.2019
Foto: Tina Brok Hansen, Stine Christiansen & Søren Staun Petersen.
Uanset om du skal holde påskefrokost eller forårsfest, er det rart med lidt fornyelse på bordet. Vi guider dig til, hvordan du selv kan dække et kreativt påskebord og give din forårsfest et moderne tvist!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Æg, kyllinger, lam og harer er alle påskens symboler - og de bliver brugt i stor stil som pynt til bordet, når årets påskefrokoster melder sin ankomst. Vi giver nyt liv til det traditionelle påskebord i form af moderne og naturlig påskepynt.

Kreative tips: Opdater dit påskebord

  • Skift de gule kyllinger ud med hjemmelavet påskepynt, som vil give fornyelse til dit påskebord.
  • Gør brug af naturen, og brug smukke grene og små æg til dine kreationer.
  • Lav smukke blomsteropstillinger i vaser med forårets blomster.
  • Brug afdæmpede farver såsom grøn, lilla og blå, og match them med rustikke naturfarver såsom sand og brun.
  • Brug varierede materialer, og skab liv på dit påskebord, fx hør- og bomuldsduge.
  • Miks nyt med gammelt, fx musselmalede tallerkener og råt bestik.
  • Giv liv til dit bord med grønne planter i rå potter.
  • Hold dit bord enkelt og minimalistisk, med få elementer, så dit påskebord ikke virker rodet.

Nedenfor finder du små, kreative idéer til, hvordan du selv kan opdatere dit påskebord!

Byd dine gæster velkomne til påskebordet med en skøn bordopdækning i naturlige nuancer. Placér et vagtelæg samt et par friske blade og blomster fra haven på en hørserviet. Skriv gæstens navn på et manillamærke.
Lav elegante stearinlys i æggeskaller tilovers fra middagen. De brænder ikke længe, men pynter så fint på bordet. Hos Panduro Hobby kan du købe et kit til at lave stearinlys. Skallerne kan evt. farves med frugtfarve.
Klip smukke gækkebreve til dine gæster, og brug dem som bordkort. Skriv gæstens forbogstav efterfulgt af prikker, som svarer til de resterende bogstaver i gæstens navn.
Følg bordets farvetema og lav små buketter af fjer. Klip et lille æggeformet bordkort i karton, og sæt det i en snor omkring fjerene.
Et blomsterbrus på bordet
I stedet for buketter er det fint at pynte bordet med masser af forskellige små glasvaser og -flasker med forårets blomster i. Stil dem tæt sammen som her, eller stil dem på række ned langs midten af bordet, så alle kan beundre blomsterne tæt på.
Rå fuglereder med chokoladeæg
Træk et stort stykke vindseltråd ud af rullen, klip det af, kram det sammen, og form en rede af tråden. Bøj birkegrenene, og sæt dem fast foroven på reden ved at vikle dem fast med vindseltråd. Lav evt. flere reder i forskellige størrelser. Pynt dem med chokoladeæg eller udpustede æg.
En påskekrans
Lav en fin påskekrans af skovens grønne attributter. Placer den på midten af bordet som den er, eller stil et fint lys med glas om sig i midten.
De små detaljer
Hold dit bord enkelt med de små detaljer. Stil små glasvaser- og flasker forskudt af hinanden med forårets blomster, og læg fine små påskeæg omkring som her.
Brug naturen som pynt
Arrangér et sødt, lille tableau med naturlige materialer. Brug en primitiv lanterne, gåseæg og vibeæg. Lanternen laves således: Sav en firkantet træbund.Ret to renseribøjler ud, og klip dem over på midten med en bidetang. Bor 4 huller i træbunden, og lim renseribøjlernes 4 ender fast med trælim. Form en lampeskærm af hønsenet, og pres den ind foroven og forneden. Lav en ring af elefanttråd, og buk hønsenettets skarpe kanter omkring den foroven. Lav tre ringe mere, og pres dem under lanternen foroven og på midten for at stabilisere den. Klip toppen af den ene bøjle, og vikl de to bøjler sammen med elefanttråd. Stil et lys i midten.
Foto: Karna Maffait.
Spar ikke på æggene
Ægget er om noget i centrum i påskehøjtiden. Pynt derfor op med æg i alverdens yndige og kreative påskeklæder - som dx på billedet her hvor tre æg er blevet plantet til med de fineste, små forårsblomster.
Foto: Tine Edinger.
Forårsgrene
Tag forårets grene med indenfor, og placer dem i en gammel krukke, vase eller kande, og pynt med enkelt påskepynt som her.
Små potter med sækkelærred
Giv dit bord et grønt pust, og placer planter på bordet med sækkelærred omkring for et råt look. Læg evt. et stort eller flere små æg i midten, så det forestiller små fuglereder.
Byg en rede i stuen
Gamle sandstenskrukker er moderne og kan sagtens bruges indenfor. Her har vi pyntet en sandstenskrukke med grene af hængebirk formet som en rede og bundet sammen med vindseltråd. I reden ligger mos og forskellige udpustede æg.
Lav selv farvefine påskeæg
Farvede æg er for de fleste et sjovt indslag i påsken, men har du prøvet at farve dine æg med naturlige ingredienser som frugt og grøntsager? Se hvordan du gør her!
Foto: Jes Buusmann.