Højtider & mærkedage

Ønsk dyrene en glædelig jul

af Karoline Rysgaard Olesen 5.12.2018
Foto: Niels og Iben Ahlberg.
I juletiden handler det om at glæde hinanden, men det behøver bestemt ikke at være begrænset til mennesker. Vær med til at slå et slag for dyrevelfærden, så også dyrene kan nyde godt af hjerternes fest. Her får du en masse gode råd med på vejen.
  • Giftfrie dyr giver giftfrie mennesker
    Med økologi følger glade, giftfrie dyr. Økologisk Landsforening tilbyder landmænd hjælp til at lægge deres jord om til økologi, så hverken mad, vand eller dyreliv bliver påvirket af gift. Du kan støtte foreningen ved enten at donere et selvvalgt engangsbeløb eller ved at blive såkaldt Økoven – her betaler du en fast månedlig pris på 25 kr., og så modtager du til gengæld medlemsmagasinet Økologisk fire gange årligt. 
I magasinet kan du finde bæredygtige tips, reportager om økologi og økologiske 
opskrifter. Læs mere, og tilmeld dig på okologi.dk.
  • Den pelsfri liste
    Selvom det er vinter, og den kræver varmt tøj, kan du forsøge at vælge tøj uden ægte pels. Anima har siden 2002 arbejdet fokuseret på at skabe en medfølende mode, hvor modekæderne ikke benytter ægte pels i deres tøjproduktion. På den pelsfri liste er der nu over 200 forskellige tøjmærker, så det bør ikke være noget problem at undgå den ægte pels i årets vintershopping. Blandt mærkerne på listen vil du kunne finde de store mærker som fx H&M, Vila, Vero Moda, Ellos og Noa Noa.
  • Fra skrot til dyrevelfærd
    Hvis du har planer om snart at rydde op og sælge ud af dine brugte ting, bør du hente appen DoGood. Her kan du sælge tøj, møbler, cykler osv., og alle pengene går til en velgørende organisation efter eget valg. Blandt de deltagende organisationer med fokus på dyrevelfærd vil du bl.a. kunne finde WWF, World Animal Protection og Dyrenes Beskyttelse. Så kan du støtte dyrene og få ryddet op samtidig!

    Læs mere: Tips til en naturlig december

  • Få det bedste ud af en dårlig situation
    Uanset hvor godt vi kan lide dyr, og hvor lidt vi kan lide tanken om det, kommer vi ikke uden om, at nogle af dem skal slagtes, så vi kan få kød på bordet (medmindre man er vegetar, selvfølgelig). World Animal Protection forsøger dog at få det bedste ud af en dårlig situation ved at undervise i humane slagtemetoder. Millioner af landbrugsdyr lider før og under slagtning, men ved at uddanne slagterier i dyrevenlige metoder til at håndtere dyrene kan dette undgås. World Animal Protection arbejder desuden for at få indført lovgivning om god slagtepraksis og hjælper virksomheder med at indføre politikker for humane slagtemetoder. Du kan støtte organisationen med alt fra 50 til 1.000 kr. på deres hjemmeside worldanimalprotection.dk.
  • Dyrenes 112
    Ved at ringe 1812 får du fat i Dyrenes Vagtcentral, der er klar til at hjælpe, hvis du finder et skadet dyr eller har mistanke om vanrøgt.
  • Bedre forhold for Danmarks vilde dyr
    Danmarks Naturfredningsforening arbejder for at skabe mere plads til dyrene i naturen, så de kan få bedre levevilkår. Lige nu er pladsen trang og levevilkårene så dårlige mange steder i naturen, at dyrene er i fare for at uddø. Derfor er det nødvendigt med mere skov og natur. Blandt de dyrearter i Danmark, der er specielt udsatte, er ræven, egernet og odderen. Du kan støtte og læse mere på dn.dk.

    Vidste du, at den mest solgte juleand i år 2016 var mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse? Lad også 2017 blive en jul i dyrevelfærdens tegn!

  • Giv seks ænder og hold dem væk fra julebordet. Ved at give seks ænder til en af verdens fattige familier kan du give familien både tryghed og indkomst. For de allerfattigste kan bare tre ænder skabe et helt nyt livsgrundlag, da ænderne parrer sig og lægger æg, som kan sælges. Med de seks ænder giver du også familien dyrelægebesøg og undervisning i andehold. Giv ænder i julegave på giv-en-ged.noedhjaelp.dk
  • Bliv ægtivist
    Det er på høje tid at tænke på alle de æg, der skal købes til sildemadderne ved årets julefrokoster – og på hønen, de kommer fra. Dyrenes Beskyttelse fører an i kampen mod buræg i supermarkeder, og du kan hjælpe til. Forbrugerdrevet dyrevelfærd, hvor du blot ikke køber buræg, er selvfølgelig et rigtig godt sted at starte, men du kan også vælge at gøre lidt ekstra – selv din underskrift er en stor hjælp. Giv din underskrift, eller donér et beløb på dyrenesbeskyttelse.dk/aegtivist.

Mærkerne viser vejen

Når du køber ind, er det oplagt at kigge efter de mærker, der garanterer, at dyrene har levet under gode forhold. Det er dog lettere sagt end gjort, da der er flere mærker at holde styr på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fødevarestyrelsens mærke
Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsmærke Bedre Dyrevelfærd er din garanti for, at grisene har levet under gode forhold. Dette mærke vil med tiden blive udvidet til at omfatte andre slags kød og pålæg. Mærket findes i tre varianter med et, to eller tre hjerter, og jo flere udfyldte hjerter, jo bedre dyrevelfærd.

Dyrenes Beskyttelses mærke
Dette dyrevelfærdsmærke omfatter ikke kun grise. Mærket fra Dyrenes Beskyttelse vil du kunne finde på både grise, kødkvæg, mejeriprodukter, kylling, and, gås, æg, får og lam. Mærket garanterer bedre forhold i produktionen, at alle dyr har adgang til udearealer i store dele af deres liv, og at de aldrig transporteres i over otte timer.

Coops mærke
I Coops butikker har man også forsøgt at gøre det lettere at købe dyrevenligt ind. Dyrevelfærdsmærkningen har et til fire hjerter, og også her gælder det, at jo flere hjerter, jo bedre dyrevelfærd. Dog er det vigtigt at påpege, at du med dyrevelfærdshjertet er sikret et niveau af dyrevelfærd over den danske lovgivning, og at du derfor gør en forskel for dyrevelfærden, uanset om du vælger varer med ét eller flere hjerter. Coops mærke vil du kunne finde på en lang række fødevarer.