Den bedste opskrift

Rugbrødslagkage med flødeskum og chokolade

Rugbrødslagkage lyder jo næsten sundt! Måske ikke ligefrem, men uanset så er det en bid af himmerrige. Her får du en opskrift på en vidunderlig rugbrødslagkage.
af Camilla Biesbjerg. 15.01.2020 Foto: Betina Hastoft.
0 personer

Lagkagebunde

 • 6 æg
 • 150 g lyst rørsukker
 • 200 g rugbrød uden kerner
 • 2 spsk kakao
 • 1 spsk kartoffelmel
 • 2 tsk bagepulver
 • 50 g hasselnødder
 • smør eller olie til formen

Fyld

 • ½ l piskefløde
 • 50 g chokolade
 • 50 g hasselnødder

Rugbrødslagkage er oprindeligt en sønderjysk klassiker, men efterhånden er den blevet hvermandseje i hele landet for alle elsker rugbrødslagkage, og med god grund! Rugbrødslagkage smager fantastisk, og så er det relativt enkelt at lave. Her du får en version med flødeskum og chokolade. Husk, at rugbrødet til rugbrødslagkage skal være en variant uden kerner.

Opskrift: Sådan laver du rugbrødslagkage:

 1. Tænd ovnen på 180°. Læg bagepapir i bunden af en springform på 20-22 cm i diam., spænd siderne på, og smør dem.
 2. Lagkagebunde: Del æggene i blommerog hvider, og pisk sukker og æggeblommer hvide med en elpisker.
 3. Tilsæt fintrevet rugbrød, kakao, kartoffelmel, bagepulver og finthakkede hasselnødder.
 4. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen ad flere omgange.
 5. Fordel dejen i springformen, og bag kagen i ovnen i ca. 45 min. Lad den køle af, og del den i 2 bunde.
 6. Fyld: Pisk fløden til blødt skum. Hak chokolade og hasselnødder groft.
 7. Læg lagkagebundene sammen med halvdelen af flødeskummet, og fordel resten på toppen af kagen. Pynt med hakket chokolade og nødder, og server straks.

Vild med rugbrødslagkage? Prøv også denne populære klassiker!

Historien bag rugbrødslagkage:

Vi kender rugbrødslagkage helt tilbage til så tidligt som 1754, hvor opskriften var at finde i En nye proberet og af mange approberet Kaage Bog og Sylte Bog, København 1754. Den gang var man bedre til at udnytte rester, så rugbrød blev til rudbrødslagkage og øllebrød, ligesom vi i dag bruger tørt rugbrød til croutoner til salater og suppe eller som ymerdrys. Kagen bliver ekstra lækker, hvis du bruger rugbrød, du selv har bagt.

Rugbrødslagkage er en fast bestanddel på det populære sønderjyske kaffebord, der består af en overdådighed af 7 tørre og 7 bløde kager - men rugbrødslagkage kan sagtens serveres alene til en god kop stærk kaffe eller som dessert ovenpå et godt måltid.

I denne version af rugbrødslagkage har vi brugt chokolade og flødeskum som fyld, men det er selvfølgelig nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Hvad siger du fx til hindbærfyld, kirsebærfyld eller en slankeversion, hvor fløden er byttet ud med skyr? Prøv dig evt. frem, og finde din personlige favorit.